Tisočletje v znamenju Bayerna

Tudi po Bayernu Bayern. Tako bi lahko kratko in jedrnato povzeli izhodišča pred jutrišnjim začetkom nove sezone nogometne bundeslige. Kot se spodobi, jo bodo odprli petkratni zaporedni nemški prvaki.

 Foto: STA
Foto: STA

NOVA GORICA >Uvodno dejanje 54. bundeslige bo posebej zanimivo tudi iz slovenskega zornega kota. Pa ne le zaradi dostopnosti bavarskega središča. V Münchnu bo namreč gostoval Bayer iz Leverkusna s Kevinom Kamplom, ki je bil v pretekli sezoni najprej nezadovoljen z reprezentančnim, nato pa še s klubskim statusom. Na glas se je govorilo, da je le vprašanje časa, kdaj bo zapustil klub, za katerim stoji farmacevtski velikan, in se bo pridružil svojemu nekdanjemu trenerju Rogerju Schmidtu na Kitajskem. Govorice so nato potihnile in vse kaže, da bo Kampl pomemben člen Heika Herrlicha, za katerega bo Leverskusen po bogati igralski karieri prvi trenerski izziv na najodmevnejši nemški sceni.

Oblakova smetana

Drugi slovenski nogometaš v nemški bundesligi, Dominic Maroh, bo v nedeljo s Kölnom zaokrožil spored uvodnega kroga. Tako Kampl kot Maroh sta se rodila in nogometno odraščala v Nemčiji in ju je torej oblikovalo germansko okolje. Pravih slovenskih nogometnih zdomcev v bundesligi ni bilo veliko. Nogometna epizoda pri Augsburgu Timu Matavžu, ki oživlja kariero na Nizozemskem, ni prinesla športnega zadoščenja. Precej vidnejši pečat sta pri Kölnu pustila njegova bivša reprezentančna soigralca Mišo Brečko in zlasti Milivoje Novaković. Pa tudi Zlatko Dedić je pri Bochumu imel precej svetlih trenutkov. Edini, ki je okusil smetano bundeslige, je bil vendarle Brane Oblak. V prvem delu svoje nemške kariere, ki ga je prebil pri Schalkeju, se je na korak približal naslovu nemškega prvaka. Osvojiti mu ga je uspelo leta 1980 pri Bayernu. Bavarci so jih zlasti potem nanizali celo vrsto. Skupaj imajo v svoji vitrini kar 27 državnih naslovov.

Bavarska prevlada je v primerjavi z nemško konkurenco zlasti očitna v novem tisočletju, ko so se primata v Nemčiji veselili kar dvanajst krat. Veliko presenečenje bi bilo, če letos ne bi uspeli podaljšati niza. V preteklih letih so s pridom oslabili glavnega tekmeca zadnjega obdobja, Borussio iz Dortmunda, in ji speljali Maria Götzeja, Matsa Hummelsa in - predvsem - RobertaLewandowskega. Bavarci imajo resda precej pod palcem, a nemška racionalnost ostaja tudi v genskem zapisu Bayerna. Potem ko so cene na poletni tržnici vrtoglavo poskočile, se - denimo - niso spustili v dirko za 20-letnega Ousmaneja Dembeleja, za katerega poskuša Borussia od Barcelone iztržiti več kot stomilijonsko odškodnino.

Arjen Robben in Franck Ribery se približujeta 35. letu in sta vse bolj izpostavljena poškodbam, odrekli pa so se Douglasu Costi. Bavarci se nadejajo, da bodo leteli na krilih mladega nemškega reprezentanta, Serga Gnabryja, ki je Bayern stal bistveno manj, osem milijonov evrov. Največ so Bavarci odšteli za 23-letnega Corentina Tolissa. Lyon je prejel več kot 40 milijonov odškodnine, s čimer je raznovrstni zvezni igralec postal najdražji nogometaš v zgodovini bundeslige. Omenjeni znesek zgovorno priča, kakšni so denarni tokovi Bayerna v primerjavi z najmočnejšimi klubi v Španiji, Franciji, Italiji. Da Anglije niti ne omenjamo.

James za nov zalet

Za najodmevnejšo okrepitev, Jamesa Rodrigueza, ki so si ga za eno leto sposodili od Reala, so Bavarci odšteli deset milijonov evrov. Kolumbijec pa je kraljevi klub po sijajnih predstavah na svetovnem prvenstvu leta 2014 stal 80 milijonov evrov. Pod taktirko Carla Ancelottija, ki ga je uspešno vodil že pri Realu, se nadeja, da bo njegova nogometna krivulja šla spet navzgor. Nenazadnje šteje Rodriguez komaj 26 let in bi s Tolissom lahko poskrbel tudi za taktični zasuk v igri Bayerna. Prav Kolumbijec bo posebej pod drobnogledom, privrženci Bayerna pa bodo na igrišču zaman iskali Philippa Lahma, ki je bil eden od simbolov Bayerna v zadnjem desetletju. Zanimivo bo spremljati, kako se bo Bayernov mozaik obnesel v ligi prvakov, nadaljevanje domače prevlade pa ni vprašljivo.

Težko je verjeti, da bi bil prvi bavarski izzivalec, tako kot v pretekli sezoni, vzhodnonemški novinec v bundesligi, Leipzig, ki ga letos čaka tudi premierni nastop v ligi prvakov. Na papirju ima še vedno največ adutov, s katerimi bi lahko mešala štrene pri vrhu, dortmundska Borussia, ki se tudi to poletje spopada s številnimi nespodobnimi ponudbami za svoje igralce. Porok, da bo nadaljevala z dinamičnimi in igrivimi predstavami, s katerimi tudi dviguje cene svojih prodajnih adutov, je novi trener, Nizozemec Peter Bosz. Mlado ekipo Ajaxa je lani popeljal do finala evropske lige. V vsakem primeru bo dortmundski stadion poln, tradicija odlične obiskanosti tekem pa se bo nedvomno nadaljevala tudi v Gelsenkirchnu, Münchnu oziroma na veliki večini 18 prizorišč bundeslige.ALEŠ SORTA


Najbolj brano