Tlakovci bodo pretresli karavano

Kolesarsko sezono bodo tudi s primorskim tekmovalnim pridihom v naslednjem mesecu zaznamovale enodnevne klasike. Flamske so sopomenka za tlakovane odseke, ki čakajo karavano v naslednjih dneh in tednih.

Idrijčan Jan Tratnik (levo)  v tej sezoni vozi v majici slovenskega prvaka.
Idrijčan Jan Tratnik (levo) v tej sezoni vozi v majici slovenskega prvaka.  

EVROPA > Uvodno enodnevno klasiko Milano-Sanremo je dobil nekdanji svetovni prvak Poljak Michal Kwiatkowski, ki je ugnal aktualnega, Petra Sagana. Slovaški velemojster se mu bo poskušal oddolžiti na flamskih cestah, Danes je na sporedu Dwars von Vlanderen, v petek E3 Harelbeke, v nedeljo pa Gent-Wewelgem. Na vseh bo tekmoval tudi Idrijčan Borut Božič. Tekmovalna vrhunca prvega dela severnih klasik na tlakovcih sledita na začetku prihodnjega meseca z dirko po Flandriji, ki privabi največje število gledalcev, in najodmevnejšo enodnevno klasiko, Pariz-Roubaix. S 14. mestom iz leta 2015, ko je skoraj do zadnjih kilometrov krojil razplet, drži Božič sploh najboljšo slovensko uvrstitev v Severnem peklu.

Idrijčan pa je bil leta 2013 na dirki Gent-Wewelgem celo drugi. Pri skoraj 37 letih bo lahko podal neprecenljive izkušnje svojim mlajšim kolegom v novoustanovljeni ekipi Bahrain Merida. “Seveda bi ob ugodnih okoliščinah zasledoval osebne cilje, a v prvi vrsti tekmujemo za moštveni uspeh. Tudi dejstvo, da nas je precej Slovencev v ekipi, tega vodila ne spreminja. Doslej nam je kar dobro uspevalo. Italijan Sonny Colbrelli bi lahko bil naš adut tudi v prvem tednu severnih klasik, ki so sicer posebno poglavje. Svoje dosedanje dirkanje sem pospremil z mešanimi občutki, morda pa še ujamem želene vrtljaje na kolesu,” je povedal Božič.

Spored pomladnih klasik:

> 26. marec: Gent-Wewelgem

> 2. april: dirka Po Flandriji

> 9. april: Pariz-Roubaix

> 16. april: Amstel Gold Race

> 19. april: Valonska puščica

> 23. april: Liege-Bastogne-Liege.

Klasike, s katerimi ima že precej izkušenj, po spremembi tekmovalnega načrta pri Cannondale Drapacu čakajo tudi Kristijana Korena. Kolesar iz Budanj pri Ajdovščini bo gotovo pognal pedala na petkovi E-3 Harelbeke, v nedeljo pa ga čaka še Gent-Wewelgem. Tako kot Božič je dirkal na Pariz-Nica nato pa tudi na Milano-Sanremo. “Koledar je zgoščen, ritem dirk pa naporen. Po vrnitvi iz Italije sem se poskušal regenerirati in opraviti en resen trening, a ne morem reči, da sem ravno svež,” je povedal Koren, ki bo po najboljših močeh skušal pomagati domačemu adutu Sepu Vanmarckeju. Morda ga nato čaka še dirka po Flandriji, v načrtih pa ostajata dirka po Romandiji in Giro.

Jan Tratnik bi lahko zavrtel pedala tudi na dirki po Italiji, za katero je poljska ekipa CCC Polkowice dobila posebno povabilo. Veliko bo bržkone odvisno od tega, kako se bo Idrijčan odrezal na klasikah v prihodnjem mesecu. Po Volti Limburg (1. aprila) in Brabantski puščici (12. april) bo tekmoval tudi na Amstel Gold Race, s katero se 16. aprila začenja znameniti ardenski trojček svetovne serije. V uvodnih preizkušnjah sezone je prepričal svoje nove delodajalce da lahko nanj resno računajo.

”Očitno sem se odločil za pravi klub, kjer mi zaupajo in ne delajo razlik med domačimi in tujimi kolesarji. Nisem še v vrhunski formi, a tako je tudi prav zaradi dirk, ki sledijo,” je povedal Tratnik, ki bo jutri začel štiridnevno etapno dirko, posvečeno legendam italijanskega kolesarstva Faustu Coppiju in Ginu Bartaliju.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano