Tomaž Čopi o finalu jadralskega pokala Amerike

Posadka Team New Zealand je na Bermudih dobila prvi regati Pokala Amerike in v zmagah nad branilcem naslova Oracle Team povedla z 1:0. Američani so že prej dobili kvalifikacijsko regato, zato so Novozelandci tekmovanje začeli z minus eno točko. Pokal Amerike je najstarejše mednarodno tekmovanje na svetu. Isti posadki sta se med seboj merili že leta 2013, takrat je Team New Zealand povedel z 8:1, a izgubil z 9:8. Za letošnjo zmago je treba dobiti sedem točk.

Finalista 35. jadralskega spektakla za pokal Amerike.
Finalista 35. jadralskega spektakla za pokal Amerike. 

BERMUDA > Ekipa Emirats Team New Zealand si je pot do velikega finala utrla s suverenimi predstavami v izločitvenih dvobojih. Kakšne možnosti imajo kiviji za osvojitev prestižne lovorike in s čim bodo poskusili preprečiti tretjo zaporedno zmago Oracla, smo povprašali nekdanjega jadralskega olimpijca Tomaža Čopija.

> Vas je ob gledanju izločitvenih dvobojev katera ekipa posebej navdušila?

“Novozelandci so tako kot pred štirimi leti ponovno korak pred tekmeci. Takrat je Oracle z ne vem kolikimi helikopterji vohunil za njimi in tokrat ni nič drugače. Njihovi brezhibni obrati z vetrom, hitra prečenja, stabilnost na vodnih krilih in kolesarji v ekipi so prava paša za oči. Vedno znova sem očaran, kako lahko štiri milijonski narod tako razburka jadralski svet.”

> So bila kolesa na katamaranu odločilni dejavnik, ki jih je pripeljal do finala?

“Kolesa v jadranju niso novost. Prvi so si jih na krov namestili solo jadralci na regatah okoli sveta, ampak tam so bila postavljena tako, da je krmar pedaliral z nogami naprej. Novozelandci so izumili boljši sistem, ki pa ni brezhiben in ga bo potrebno še dodelati. Nekajkrat so imeli težave s pritiskom olja, zato je to lahko dvorezen meč. “

> Posebnost letošnjega Pokala Amerike je tudi ta, da je v ekipah veliko vrhunskih športnikov iz drugih panog.

“To pove, da je jadranje zelo raznoliko in da se z novimi tehnologijami potrebe ekip spreminjajo. Če so bile do nedavnega glavne vrline nastopajočih sposobnost strateškega odločanja in psihična stabilnost, je sedaj veliko bolj pomembna telesna moč.”

> Zdi se, da so organizatorji z dodelanimi grafičnimi prikazi, strokovnimi komentarji in omogočanjem poslušanja komunikacije na krovu našli pravo formulo, kako približati jadranje širši javnosti.

“Izvršnega direktorja tekmovanja, Russla Coutssa, poznam že deset let. Že jeseni mi je med pogovorom zatrjeval, da bo 35. pokal Amerike prvovrstni šov. Ni kaj, je drzen, ima kup idej in finance, da jih lahko izpelje. To, česar svetovna jadralska zveza ne zmore, je storil on. Slehernemu imetniku pametnega telefona je omogočil, da si za pičlih deset evrov lahko ogleda neposreden prenos tekem. Grafika in poslušanje komentarjev nastopajočih so za gledalce edinstvena izkušnja, saj jim omogočajo, da se resnično vživjo v tekmo.”

> Kakšen razplet lahko pričakujemo v finalu 35. Pokala Amerike?

“Verjetno ne tako razburljivega kot pred štirimi leti v San Franciscu, ko so Novozelanci vodili z 8:1 in potem izgubili osem zaporednih dvobojev. Ekipa Novozelandcev je mlada in drzna, Američani pa so bolj izkušeni. Prednost kivijev zna biti tudi inovativen dizajn vodnih kril, čeprav ima Oracle zagotovo še kakšnega skritega asa v rokavu.”JANA PINES


Najbolj brano