Vroča kri na slovensko klop

Rokometna zveza Slovenije je včeraj za novega selektorja moške reprezentance pričakovano ustoličila Veselina Vujovića, nekdaj sijajnega igralca, potem pa vročekrvnega črnogorskega trenerja.

Veselin Vujović je  prevzel vlogo selektorja slovenske moške 
rokometne reprezentance.
Veselin Vujović je prevzel vlogo selektorja slovenske moške rokometne reprezentance.  

NOVA GORICA >Ljubiteljem rokometne igre je Veselin Vujović ostal v spominu iz zlatih časov Metaloplastike in jugoslovanske reprezentance v drugi polovici 80-ih let. Vujović sodi v kategorijo najboljših rokometašev vseh časov na svetu. Precej igralskega temperamenta je prenesel tudi na trenersko klop, kjer ga ni znal vselej brzdati. Novinarski zapisi so polni njegovih sporov z igralci, trenerji, sodniki, navijači. Pravi, da se je sčasoma spremenil in obvladal. Trenersko kariero je začel leta 2000 v Španiji pri Ciudad Realu, a očitno je, da najbolje deluje na območju bivše Jugoslavije, kjer ima še vedno visok status na vrednostni lestvici.

Priprave za dodatni kvalifikacijski tekmi s Francijo (7. in 13. junij) so začele tudi slovenske rokometašice, ki se bodo borile za nastop na svetovnem prvenstvu na Danskem. Selektorica Marta Bon je v reprezentanco vpoklicala tudi Primorko Tejo Ferfolja.

Svoj čas je bil selektor Srbije in Črne gore, v dveh mandatih trener Vardarja v Makedoniji, v letošnji sezoni pa je prevzel krmilo vladarja hrvaške scene Zagreba, s katerim se je uvrstil v četrtfinale lige prvakov. 54-letnega Vujovića bomo v vlogi trenerja oziroma selektorja podrobneje spoznali tudi v Sloveniji. Potem ko so se po kvalifikacijskih dvobojih s Švedsko za sodelovanje zahvalili Borisu Deniču, se je kot domači kandidat ponujal v zadnjem obdobju najuspešnejši slovenski trener Branko Tamše. V krovni organizaciji niso hoteli ali želeli povleči te poteze. Tamšetu je bilo ponujeno mesto pomočnika, tako kot je bil Denič svoj čas desna roka Zvonimirju Serdarušiću. Takšna vloga naj bi pripadla tudi Tamšetu, a so iz Celja sporočili, da na predvideni scenarij ne pristajajo.

Bo pa zato dvojna vloga pripadla Vujoviću. Zeleno luč mu je prižgal alfa in omega hrvaškega rokometa Zoran Gobac. Zagreb ne plava v denarju, pa tudi Rokometna zveza Slovenije ni med bogatejšimi, zato utegne biti rešitev sprejemljiva za vse strani. Tudi sicer prepletanje trenerskih in selektorskih zadolžitev v rokometnem svetu ni nobena posebnost. Funkciji nista nezdružljivi in se lahko obrneta v zadovoljstvo vseh vpletenih.

Med Vujovićeve močne adute prištevajo motivacijske prijeme.

Ključno je vprašanje, kaj prinaša sprememba na selektorskem stolčku v nekoliko nenavadnem terminu. Dvojni obračun s Švedsko ni postregel s spodbudno sliko, a preboj na evropsko prvenstvo kljub občutljivemu junijskemu terminu odločilnega obračuna z Latvijo in poškodbah posameznih igralcev (Bezjak, Zorman ...) ne bi smel biti vprašljiv. Med Vujovićeve močne adute prištevajo motivacijske prijeme, oziroma, da iz igralcev iztisne čim več, predvsem v obrambi. Morda slovenski reprezentanci v tem trenutku primanjkuje prav tega. Vujović kar precej rotira igralce, ne velja pa za zapriseženega častilca hitre igre. Prej nasprotno. Eno je gotovo: jezikovnih ovir ali komunikacijskih šumov gotovo ne bo.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano