Z boljšo popotnico v izločilne boje

Drevišnji obračun 5. kroga med rokometaši Slovenije in Španije bo določil končni vrstni red v skupini B. Že zdaj pa je jasno, da bosta obe reprezentanci svoji tekmi osmine finala na svetovnem prvenstvu odigrali v soboto.

Julena Aguinagaldeja (z žogo) in Mateja Gabra (desno) čakajo 
trdi dvoboji na šestmetrski črti.
Julena Aguinagaldeja (z žogo) in Mateja Gabra (desno) čakajo trdi dvoboji na šestmetrski črti.  

METZ > Kdo bo tekmec slovenskih rokometašev na začetku izločilnih bojev, bo seveda odvisno tudi od razpleta v skupini A, s katero se bodo križale reprezentance ki bodo razvrščene od 1. do 4. mesta v Metzu. Na svetovnih prvenstvih, kjer od osmine finala naprej ni več popravnih izpitov, uspešnost reprezentanc slovenskega ranga običajno določa prav razplet prve izločilne tekme. Učinek v skupinskem delu je ob zmagi ali porazu kmalu pozabljen. Za dve točki, ki prinašata prvo mesto v skupini B, se torej drevi vendarle ne gre postaviti na glavo.

Pogled naprej

Res pa je, da primat prinaša nekaj bonitet v obliki ugodnejšega žreba v nadaljevanju svetovnega prvenstva. Zmagovalka skupine B bi se, denimo, izognila gostiteljem Francozom vse do finala, drugouvrščena ekipa pa do polfinala. Seveda bi se tja najprej morala šele prebiti. Zdi se, da se s tovrstnimi izračuni kljub stalnim rotacijam igralcev najmanj obremenjuje slovenski selektor Veselin Vujović, ki si nadvse želi zmag. Še posebej proti rokometnim prvokategornikom, kakršna je Španija. Lani aprila jo je Slovenija po daljšem času dočakala v najprimernejšem trenutku - na olimpijskih kvalifikacijah. Zmaga ji je odprla vrata v Rio, kjer je doživela le dva poraza proti rokometnim velesilam, evropski prvakinji Nemčiji in olimpijski zmagovalki Danski. Jasno je torej, da bodo morali na poti do toliko želene medalje na velikem tekmovanju slovenski rokometaši ugnati vsaj enega ali dva prvokategornika, nemara pa celo tri.

Morebitna zmaga s Španijo sicer ne odpira slovenske poti do raja, a za pomlajeno reprezentanco bi vsekakor pomenila dobrodošlo spoznanje o moči in potrditev lastnih sposobnosti. Španci so sinoči odigrali še zadnjo tekmo 4. kroga, v kateri so se pomerili z Makedonijo, in se bodo drevi proti Sloveniji prvič na tem svetovnem prvenstvu soočili z dvema tekmama v dveh dneh. Dvojček je v torek proti Tuniziji srečno prestala slovenska reprezentanca, kjer je pred tekmo s Španijo pričakovano prišlo do vratarske rošade. Urha Kastelica je zamenjal izkušeni Urban Lesjak. “Igranje tekem brez dneva premora nima pravega smisla. Zdaj bodo ta ritem okusili tudi Španci, kar bi lahko bila slovenska primerjalna prednost. Je pa res, da bo največ odvisno od našega pristopa. Če bomo ponovili predstavo proti Tuniziji, bomo kaznovani. Mislim pa, da ni čas za kritike. Prepričan sem, da bi mnogi selektorji z obema rokama zagrabili slovenski položaj na lestvici," je povedal Vujović, ki si obenem želi nadaljevanja pozitivne tradicije v soočenjih z novim španskim selektorjem Jordijem Ribero.

Skupina A, vrstni red - Slovenija 7 točk, Španija (-1) 6, Makedonija (-1) 4, Islandija 3, Tunizija 2, Angola 0; 5. krog, danes - Tunizija : Angola (14), Makedonija : Islandija (17.45), Španija : Slovenija (20.45).

Preverjeni možje

Tudi evropski podprvaki so z novim olimpijskim ciklusom doživeli nekaj sprememb, a ne korenitih. Pomembno vlogo v španski rotaciji imata desno krilo David Balaguer in levi zunanji igralec Iosu Goni, ki igrata v francoskih klubih. Z reprezentančno upokojitvijo Arpada Šterbika so pomladili tudi vratarski dvojec, a daleč od tega, da bi Perezu de Vargasu in Rodrigu Corralesu primanjkovalo (reprezentančnih) izkušenj. Tudi sicer lahko Ribera računa na preverjene može neštetih bitk. Joanu Canellasu, Julenu Aguinagaldeju, Viranu Morrosu, Gedeonu Guardioli, Victorju Tomasu, pa tudi Danielu Sarmientu, in sinovoma dveh slovitih selektorjev oziroma trenerjev Valeru Riveri in Alexu Dušebajevu se bo v nadaljevanju turnirja pridružil še en veteran, Raul Entrerrios.

Španska moč je znana. Ob širokem naboru prekaljenih rokometašev se zanašajo predvsem na čvrsto obrambo in hitra krila, s katerimi kaznujejo napake in nezbranost tekmecev v napadu. Daljša slaba obdobja, v katerih so slovenski rokometaši proti Tuniziji kot po tekočem traku izgubljali žoge, bi bila v dvoboju s Španijo gotovo usodna.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano