Že na otvoritvi čez 231 metrov

Po včerajšnjih poskusnih skokih se danes s kvalifikacijami začenja štiridnevni program poletov v Planici. Na zaključnem dejanju skakalnega svetovnega pokala bo tudi Jaka Hvala.

Jaka Hvala bo skušal v Planici spet poleteti čez 200 
metrov. Foto: STA
Jaka Hvala bo skušal v Planici spet poleteti čez 200 metrov. Foto: STA

PLANICA >Včerajšnji poskusni skoki na letalnici so se dobro iztekli. Čeprav je bilo na delu le 32 predskakalcev, ki jih ne bo v tekmovalnem sporedu Planice, so kar sedemnajstkrat preleteli dvestometrsko črto. Najdlje je doskočil Slovenec Blaž Pavlič iz Mislinje - in pristal pri 231 metrih.

Letalnica je torej dobro pripravljena in če bo danes sodelovalo tudi vreme, bodo člani tekmovalnih ekip že v kvalifikacijskih skokih dosegli in izboljšali ta lep rezultat, ki krepko presega primorski rekord 213 metrov.

Planica pet metrov za Vikersundom

Zadnji velik mejnik v zgodovini planiške doline skakalnic se je zgodil leta 2013, ko se je začela prenova letalnice bratov Gorišek, ki so jo končali do finala sezone 2014/2015. Na tej napravi je bilo doslej skupaj postavljenih 28 svetovnih rekordov. Letalnica naj bi omogočila polete prek 250 metrov. Trenutni rekord naprave je 248,5 metra, postavil ga je Peter Prevc. Zadnji rekord je Planica beležila leta 2005, zadnjih šest novih najdaljših daljav pa je bilo zabeleženih v Vikersundu. Nazadnje pred nekaj dnevi, ko je Avstrijec Stefan Kraft poletel 253,5 metra. RM

Tega je pred petimi leti dosegel Jaka Hvala iz Ponikev na Tolminskem, ki je nato po dobri sezoni 2013 zašel v hudo dveletno krizo. Lani se je že nekoliko pobral in se uvrstil na 26. mesto z 208 metrov dolgim skokom. Letos si je zaupanje vase vračal predvsem v drugi ligi svetovnega skakanja, v celinskem pokalu, kjer je bil dokaj konstanten - na robu prve ali v začetku druge deseterice uvrščenih. Manjka mu predvsem združitev solidnega sloga z velikimi daljavami. In kaj pričakuje od Planice: ”Natančnega cilja nimam, gotovo pa sem celo sezono treniral in tekmoval z upanjem, da se bom v Planici iz kvalifikacij sposoben prebiti na glavno tekmo s skoki, daljšimi od 200 metrov. Počutim se dobro. V skokih spet uživam. Če bi se vse okoliščine sestavile, bi lahko padel tudi primorski rekord.”

V današnjih kvalifikacijah bo Slovenijo zastopalo 13 fantov: Domen in Peter Prevc, Jurij Tepeš, Anže Semenič, Jernej Damjan, Anže Lanišek, Nejc Dežman (A reprezentanca), Tilen Bartol, Rok Justin, Cene Prevc, Matjaž Pungertar, Miran Zupančič in Jaka Hvala (ekipa celinskega pokala). Predvsem na prvih treh bo glede na letošnje izide ležalo breme doseganja vrhunskih uvrstitev.

Na nedavnih poletih v Vikersundu je bil Peter Prevc šesti, Tepeš sedmi, Domen Prevc pa osmi. Nase je z 19. mestom opozoril še Semenič.

“Pomembno je, da sem v Vikersundu užival v dolgih poletih. Upam, da nas bo v Planici bodrilo kar največ slovenskih navijačev. To nam bo dalo dodatne moči, ki jih ob koncu sezone že zmanjkuje. Upam, da bomo vsi skupaj čim bolj uživali,” je pred slovenskim skakalnim praznikom povedal zmagovalec lanske Planice in lanskega seštevka poletov, Peter Prevc.

Današnje kvalifikacije se bodo (tudi v neposrednem prenosu nacionalne televizije) začele ob 11. uri.

STA, IM


Najbolj brano