Zelo naporen teden za Marcela Primožiča

Obetavni plavalec piranskega Plavalnega kluba Biser Marcel Primožič je na prizorišču evropskega prvenstva v mladinski kategoriji, ki ga od danes do 2. julija gosti izraelska Netanya. Nedavna prisilna selitev piranskega kluba na bazen v Žusterno se bo zanj najbrž izkazala celo kot koristna.

Marcel Primožič čaka prvo mladinsko evropsko  plavalno 
prvenstvo v karieri. Foto: Pk Biser
Marcel Primožič čaka prvo mladinsko evropsko plavalno prvenstvo v karieri. Foto: Pk Biser

LUCIJA > Ker so Pirančani pred kratkim ostali brez primernih razmer za vadbo v lastni občini, so vodne treninge morali preseliti na bazen v Žusterni. Če za trenutek odmislimo zamudna vsakodnevna potovanja, so jim piranski birokrati in hotelirji z izgonom pravzaprav naredili uslugo, saj so v Kopru razmere za delo odlične. To pa je dodaten vzrok, da je lahko Lucijčan v Izrael odpotoval optimistično razpoložen.

“Moj osnovni cilj je odplavati osebne rekorde. Če bom dosegel še kaj več, pa bo super. Marsikaj bo odvisno tudi od nastopov konkurentov. Plaval bom na 50, 200, 400, 800 in 1500 metrov kravl, nastopil ne bom le na 100 metrov kravl. Malo boljši sem na dolgih progah, a spet ne toliko, da ne bi mogel dobro plavati tudi na krajših. Najboljši rezultat pričakujem na 1500 metrov, verjetno bom dober tudi na 200 metrov kravl. Na tej razdalji sem lani popravil kadetski rekord Boruta Petriča. Poleg posamičnih disciplin so tu še štafete, zato me čaka naporen teden,” je pojasnil Marcel Primožič.

“Radi bi preizkusili več disciplin, tako da dobimo realno oceno, kam kasneje usmeriti moči. V bližnji prihodnosti, ko bo Marcel izhodni letnik pri mladincih, pa bodo morda ambicije že nekoliko drugačne. Sam sem v PK Biser prišel leta 2008 in začel pri najmlajši skupini. Tedaj je začel tudi Marcel in rasli smo skupaj. Danes je v našem klubu 35 mladih, ki želijo trdo delati. Bomo videli, kako se bodo dolgoročno poznale vožnje v Koper. Razmere za delo v Žusterni so zelo dobre, saj je bazen primerne dolžine, temperatura vode je prava in če je zjutraj malce hladneje, se vseeno hitro segreje na zahtevanih 26 ali 27 stopinj Celzija,” je pojasnil trener Tadej Bačelić, ki je sicer Mariborčan, živi pa v Seči.

18-letni Primožič je uspešen dijak piranske gimnazije, ki je pravkar končal drugi letnik. “Običajno imam zjutraj ob sedmih vodni trening, potem grem v šolo, po pouku pa domov. Tam nekaj na hitro pojem, potem se iz Lucije vrnem v Žusterno, kjer sledi popoldanski trening v vodi. Zvečer je pred spanjem na vrsti še učenje. Ponavadi imam dnevno dva treninga, zato vsaj uro porabim na poti. V Kopru so pogoji za delo odlični, tako da sem zadovoljen,” pravi Primožič.

Bazen v Žusterni je doslej redno gostil priprave najboljših slovenskih plavalcev, pa tudi dobitnike medalj na olimpijskih igrah iz drugih držav, na primer Poljakinjo Otilijo Jedrzejczak, Rusinjo Julijo Yefimovo in Kazahstanca Dmitrija Balandina. Morda se bo že v naslednjih dneh zbirki pridružila še kakšna žlahtna kovina, sicer bo prihodnje leto možnosti za vrhunski uspeh Primožiča še nekoliko več.

SANDI JERMAN


Najbolj brano