Zgodovino pišejo zmagovalci

Za slovenske cestne kolesarje je bila sezona 2017 v marsičem prelomna. Odmevnih dosežkov na dirkah najvišje kategorije ni manjkalo, kar je lep obet, a hkrati tudi precejšen izziv za naslednje leto.

Primož Roglič je na svetovnem prvenstvu osvojil srebrno 
medaljo v kronometru.  Foto: Kolesarska Zveza Slovenije
Primož Roglič je na svetovnem prvenstvu osvojil srebrno medaljo v kronometru.  Foto: Kolesarska Zveza Slovenije

NOVA GORICA > Zmage v zaostreni konkurenci poklicnega kolesarstva še zdaleč niso samoumevne, kot se morda zdi ob tekmovalnem prerezu in slovenski rezultatski bilanci leta 2017. O tem vedo še največ povedati sami kolesarji, ki so se zavihteli na zmagovalni oder ter ob tekmecih premagali nepredvidljive kolesarske okoliščine, nepisana tekmovalna pravila in včasih tudi sami sebe. Izstopajo etapne zmage na Giru, Vuelti in seveda Touru. Na dirki vseh dirk je Primož Roglič dodal posebno poglavje v zbirki slovenskih uspehov.

Nekdanji smučarski skakalec je tudi letos nadaljeval svoj silovit preboj med elito. Praktično vse cilje, ki si jih je zastavil, je tudi uresničil, kar je ena od šampionskih odlik. Pri tem ne gre spregledati, da je v spomladanskem delu sezone blestel na krajših oziroma enotedenskih dirkah, kjer je svojo specialnost vnovič potrdil tudi Simon Špilak. Še drugič je namreč dobil skupni seštevek dirke po Švici. Roglič je na začetku sezone slavil skupno zmago na dirki po portugalski pokrajini Algarve, po Romandiji pa je bil tretji.

Slovenski kolesarji so nizali zmage in beležilI vidne dosežke tudi na dirkah nižje in mlajše kategorije. Vrtenje pedal je pri nas očitno v razmahu, manj rožnat je položaj klubske scene, s čimer je tudi izvedba posameznih dirk neredko postala prevelik zalogaj. Posebno poglavje predstavlja žensko cestno kolesarstvo. Ljubljanski BTC City je prisoten domala na vseh dirkah svetovne serije, ena najvidnejših vlog pa pripada Ajdovki Poloni Batagelj.

Izstopa seveda etapna zmaga na Touru, ki pa ji Roglič lahko upravičeno ob bok postavi tudi srebrno odličje s svetovnega prvenstva v vožnji na čas, kjer ga je prehitel le predvidoma sledeči vladar velikih etapnih dirk Tom Dumoulin. Nizozemec je v letošnji sezoni dobil prvo veliko etapno dirko v koledarju, Giro. Ena od naslovnih vlog jubilejne 100. izvedbe rožnate dirke pa je pripadla tudi Janu Polancu. S skoraj 180 kilometrov dolgim pobegom in samostojno vožnjo po pobočju ognjenika Etna je slavil še svojo drugo etapno zmago na rožnati dirki. Prvič sta na Giru vrtela pedala Primorca Kristijan Koren in Jan Tratnik.

Za Korena je bila dirka po Italiji dobrodošla sprememba, potem ko je kar sedemkrat zapored začel in končal Tour. Nasploh je bilo leto 2017 za kolesarja iz Budanj pri Ajdovščini v znamenju sprememb. Dogovoril se je namreč za menjavo kolesarskega okolja. Potem ko je vsa zdomska leta vrtel pedala za Liquigas oziroma Cannondale, se na nek način vrača domov. Prihodnje leto bo namreč branil barve Bahrain Meride, ki ima kljub nekaterim rošadam vse močnejši slovenski pridih.

Čeprav je do konca sezone še nekaj dirk, je svetovna kolesarska lestvica, vsaj pri vrhu, že dorečena. Največ točk je zbral aktualni olimpijski prvak, Belgijec Greg van Avermaet, ki je letos slavil na najodmevnejši spomladanski klasiki Pariz-Roubaix. V skupnem seštevku mu na lestvici sledita Chris Froome in Peter Sagan. Najvišje uvrščeni slovenski predstavnik je Primož Roglič na 19. mestu.

S Korenom, ki velja v svetu kolesarstva za cenjenega pomočnika, bo barve letošnjih novincev v World Touru branil tudi Matej Mohorič. Nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani je z etapno zmago na španski Vuelti zaokrožil seznam slovenskih zmagovalcev na letošnjih tritedenskih preizkušnjah. Pred osmimi leti ga je prav na dirki po Španiji s prvencem odprl Borut Božič. Idrijčan ima sklenjeno pogodbo z Bahrainom še za prihodnjo sezono. Letos je imel tako kot ekipa boljše in slabše trenutke, kar pa je za novoustanovljeno moštvo razumljivo.

Posebno poglavje je bila dirka po Franciji, kjer je šlo tudi zaradi spleta neugodnih okoliščin po zlu skoraj vse, kar so si v ekipi zamislili. S šestim mestom v zadnji etapi je reševal klubsko čast prav 37-letni Božič, ki ima za prihodnjo sezono podčrtane spomladanske klasike, kjer je pred leti kot zadnji od slovenskih kolesarjev beležil vidne dosežke. Sicer pa bo tekmovalni koledar obeh primorskih kolesarjev Bahreina prilagojen načrtom kapetanov, v prvi vrsti Italijana Vincenza Nibalija.

Bolj proste roke in noge bo imel Tratnik. Poljska ekipa CCC Sprandi nominalno sicer ne sodi med prvokategornike, a po nemalo kazalcih bi jo lahko šteli za pridruženega člana World Toura. Letos je dobila povabilo tudi na Giro, kjer je Tratnik na novo odkril svojo dovzetnost do voženj na čas. Potrdil jo je tudi v uri resnice na svetovnem prvenstvu, kjer je osvojil deseto mesto. Cestno dirko je v Bergnu še enkrat več zaznamoval Peter Sagan. Tekmeci upajo, da fenomenalni Slovak prihodnje leto na precej bolj zahtevni oziroma gorsko obarvani preizkušnji iz klobuka ne bo povlekel še kakšnega čarovniškega trika.

Enkratno in nemara tudi zadnjo priložnost za osvojitev naslova svetovnega prvaka v Innsbrucku imajo Nibali, Alejandro Valverde, morda pa tudi Britanec Chris Froome. Ta bo po letošnjem prvem slavju na Vuelti v naslednji sezoni lovil predvsem četrto zaporedno in skupno peto zmago na Touru, s čimer bi se postavil ob bok največjim.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano