Zmaga za Roka Erjavca

Športno društvo Tura je v nedeljo priredilo gorsko-kolesarski maraton po Vipavski dolini in okoliških hribih. Kraljevsko 80-kilometrsko preizkušnjo je dobil član ŠD Tinje Rok Erjavec.

30 kilometrov sta najhitreje prekolesarila Italijan Luca Kogler 
in Hrvat Aleksandar Mataruga. Foto: Vesna Kobal
30 kilometrov sta najhitreje prekolesarila Italijan Luca Kogler in Hrvat Aleksandar Mataruga. Foto: Vesna Kobal

AJDOVŠČINA > Izhodišče praznika gorskega kolesarstva, ki je del festivala 360 Vipavska dolina, je bilo v športnem parku Pale pri Ajdovščini.

Odrasli so se pomerili v treh maratonskih preizkušnjah, otroci pa so preizkušali bližnji poligon za štiri kros. Hladni burji je kljubovalo približno 200 kolesarjev iz štirih držav, ki so se preizkusili na 30-, 50- in 80-kilometrski progi.

Vrhunec je predstavljal drugi 80-kilometrski krožni ultramaraton po Vipavski dolini in okoliških hribih. Po startu v Ajdovščini (100 metrov nad morjem) in vožnji v zgornjo Vipavsko dolino je sledil vzpon iz Slapa na 600 metrov visok rob Kraške planote (Socerb). Po spustu na najnižjo točko na Batujskem polju (67 metrov) je bil na vrsti najtežji preizkus - vzpon na na 1282 metrov visoko Iztokovo kočo na Golakih ter od tam spust v Ajdovščino.

Zmagovalec, izkušeni kolesarski maratonec Rok Erjavec iz ŠD Tinje, je pot zmogel v dobrih štirih urah in pol (431,37). Tudi preostali stopnički sta zasedla znana udeleženca domačih in tujih ultramaratonov - Borut Ramšak iz Zlatoličja (Ganesha team, 4:31:41) in Petar Karadža iz Završnice (4:35:11). Edina ženska, ki je prišla do cilja najdaljše proge, je bila celjska ultramaratonka Natalija Anderluh (Bicikel.com), ki je cilj prečkala uro za najboljšo moško trojico.

Na krajših progah so se izkazali tudi primorski kolesarji. Na 50 kilometrov je zmagal član KK Deš Fleš iz Šempetra Srečko Križnič (2:27,08) pred Matjažem Smovnikom (MTB Gortina, 2:28,28) in Gorenjcem Alešem Udovičem (Bam.bi). Med ženskami je bila najhitrejša Italijanka Alessandra Teso (3:09,48) pred Črnjanko Tejo Plantak (3:27,22) in kolesarko Brd Meto Špacapan (3:54,08).

Na najkrajši 30-kilometrski progi med vinogradi so bili v moški konkurenci v ospredju tujci. Tudi med dekleti je zmaga šla v Italijo. Najhitrjša je bila Michela Torchiana (2:09,51), nato pa sta se zvrstili kolesarki iz bližnje okolice - Polona Vetrih (2:12,08) in Alenka Vidmar (2:15,25).

Festival 360 Vipavska dolina se bo nadaljeval konec tedna z ekstremnim gorskim tekom Ultra Trail.

NR


Najbolj brano