Brkinske dobrote na ogled in v pokušino

V soboto in nedeljo bo v Ilirski Bistrici že tradicionalna kmetijska tržnica, ki vsako leto privabi veliko ponudnikov pridelkov in še več obiskovalcev. V petek zvečer pa bo v Domu na Vidmu posvet o živinoreji in predelavi mleka.

Lani so kmetijsko tržnico (na fotografiji) posvetili žitom, letos 
bo rdeča nit živinoreja in predelava mleka v mlečne izdelke.  Foto: Tina M. Valenčič
Lani so kmetijsko tržnico (na fotografiji) posvetili žitom, letos bo rdeča nit živinoreja in predelava mleka v mlečne izdelke.  Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Tradicionalni strokovni posvet so letos naslovili Od kmetije do mize. “Letos se vračamo k živinoreji, ki je najpomembnejša kmetijska dejavnost v tem prostoru,” pravi Darja Zadnik iz Kmetijsko svetovalne službe Ilirska Bistrica.

“V prvem delu posveta bomo predstavili stanje v živinoreji na območju občine Ilirska Bistrica. Ker se kmetije ne odločajo za predelavo mleka, čeprav mlečnih izdelkov s kmetij ni težko prodati, bomo osvetlili razloge v korist predelave mleka. Predstavili bomo tudi dva primera dobrih praks povezovanja kmetov - na tržnici Mikoza in Civilne iniciative kmetov občin Ilirska Bistrica, Postojna in Pivka za skupno reševanje problemov v kmetijstvu,” še dodaja.

V soboto in nedeljo bo pri osnovni šoli Antona Žnideršiča bogata kmetijska tržnica. V soboto bo po odprtju stojnic (ob 9. uri), kulturnem programu in nagovoru župana Emila Rojca (ob 10. uri) ves dan sledila videoprojekcija projektov Društva za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, popoldne pa se bodo zvrstili delavnica čiščenja fižola za družine, prihod traktorjev, kmetijske mehanizacije in vozov, panoramska vožnja sodelujočih po ulicah Ilirske Bistrice in razglasitev najboljših sadnih žganj.

V nedeljo bosta ponudbo stojnic dopolnila prikaz in možnost ježe islandskih konjev ter tekmovanje v pripravi krompirja v zevnici, v čemer se bodo pomerile ekipe iz domače in sosednjih občin. Oba dneva bo možna vožnja z lojtrnikom, za glasbo bo v soboto popoldne poskrbel ansambel Snežnik, v nedeljo popoldne pa harmonikarski orkester šole Nika Polesa, ansambel Lojzeta Bajca in skupina Kantridersi.

V kulinaričnem kotičku bo oba dneva predstavitev ponudnikov na Brkinski sadni cesti, izvajali bodo tematske delavnice, bogata bo tudi ponudba domače kulinarike, od suhih mesnin do brkinskih štrukljev in drugih sladic.

Kmetijsko tržnico pripravljajo bistriška občina, Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica ter kmetijska in kulturna društva iz občine in sosednjih hrvaških občin. MUZ


Najbolj brano