Cilj je pitna voda iz reke Reke

Jutri bodo udeleženci velike čistilne akcije Škocjan Cave Rocks očistili njeno porečje od izvira pod Snežnikom do zadnjega sifona v Škocjanskih jamah. Pričakujejo 150 udeležencev, večinoma športnikov, ki so povezani z vodo, od smučarjev in alpinistov do raftarjev, kajakašev, jadralcev in jamarjev.

Jamarji so v Martelovi dvorani v najbolj oddaljenem delu 
Škocjanskih jam že pobrali 45 vreč smeti in jih odnesli bliže 
vhodu. Foto: Borut Lozej
Jamarji so v Martelovi dvorani v najbolj oddaljenem delu Škocjanskih jam že pobrali 45 vreč smeti in jih odnesli bliže vhodu. Foto: Borut Lozej

ŠKOCJAN > Dogodek Škocjan Caves Rock je v bistvu čistilna akcija, njen cilj pa je bistveno večji od odstranjevanja odpadkov. “Prek vode in zraka smo vsi povezani, zato se moramo problemov lotiti skupaj. In tu Slovenci orjemo ledino. Naš projekt je dolgoročen in poleg čistilne akcije vključuje osveščanje in vzgojo mladine ter boj s kemičnim onesnaževanjem. Ta bo najtežji, čeprav gre za največjo nevarnost raznih škropiv, strupov in težkih kovin, ki prek vode slejkoprej pridejo v našo hrano,” pravi pobudnik akcije Bogdan Kladnik, ki je tudi ustanovitelj skupine Guardians of Universe (varuhi vesolja). “Končna cilja sta dva; prvi je pitna voda reke Reke. Tudi če ga ne dosežemo, bo voda vsaj malo bolj čista. Drugi je zgled, kako je treba za vedno očistiti in vzdrževati reke oziroma vode,” dodaja. Ustanovili naj bi fundacijo, ki bi nadaljevala s čiščenjem jam, kanjonov in voda po vsej Evropi.

K akciji so pristopili tudi v Parku Škocjanske jame, kjer že sicer veliko storijo za čisto okolje. “Tokrat bo akcija zares široka in bo zajela zelo različne interesne skupine, pa tudi čiščenja se bomo lotili v celotnem porečju, tudi v hudournikih,” pravi Rosana Cerkvenik iz parka. Prijavilo se je 150 udeležencev iz šestih držav - Slovenije, Italije, Češke, Madžarske, Srbije, Slovaške in Švice.

Raziskovanje Škocjanskih jam med petimi najdrznejšimi raziskavami v zgodovini človeštva

Mednarodno čistilno akcijo bo pospremil tudi izid knjige V neznano - raziskovanje Škocjanskih jam, ki bo v slovenščini in angleščini ter s fotografijami počastila raziskovalce Škocjanskih jam v 19. stoletju. Avtor Bogdan Kladnik odkrivanje podzemlja uvršča med pet najdrznejših raziskovalnih zgodb v zgodovini človeštva, ob bok doseganja severnega in južnega tečaja ter vzpenjanja na Everest. “Če kdo temu oporeka, mu lahko čez ramo obesimo konopljin štrik, mu na glavo poveznemo klobuk s svečo, pogasimo luči in ga pustimo, da se v popolni temi sprehaja sem ter tja po mačji brvi čez Hankejev kanal,” je slikovit Kladnik.

Organizatorji upajo na lepo vreme, saj visok vodostaj reke Reke lahko onemogoči dostop do najbolj oddaljenih delov Škocjanskih jam. Da bi jih vseeno očistili, so jamarji že pretekli konec tedna v Martelovi dvorani na koncu jam nabrali 45 vreč smeti in jih prinesli bliže vhodu. “Območje Parka Škocjanske jame je eno najbolj čistih v Sloveniji, a proti smetem, ki jih prinese voda iz porečja, so tudi v parku brez moči. Voda jih odnese skozi sifone in glede na to, da jih malo pride ven v Timavi, lahko sklepamo, da je v podzemnem toku Reke pod Krasom gromozanska količina odpadkov, ki jih najbrž nikoli ne bomo našli. Zato moramo to zaustaviti enkrat za vselej,” pravi Kladnik.

HELENA RACE


Najbolj brano