Dom “vojaka zrakoplovca”

Park vojaške zgodovine v Pivki je po novem bogatejši za maketo največjega vojaške baze v jugoslovanski federaciji, oporišča Željava. In tudi maketa je temu primerna: meri več kot pet kvadratnih metrov.

Maketa največje vojaške baze jugoslovanske vojske je sinoči 
obogatila pivški Park vojaške zgodovine in pritegnila številne 
obiskovalce. Foto: Ambrož Sardoč
Maketa največje vojaške baze jugoslovanske vojske je sinoči obogatila pivški Park vojaške zgodovine in pritegnila številne obiskovalce. Foto: Ambrož Sardoč

PIVKA > Sinoči so v pivškem vojaškem muzeju odkrili plod enega leta dela navdušenega modelarja iz Cerknice Kristjana Slokarja. Iz različnih materialov, tudi tako novih, kot jih tvorijo 3D tiskalniki, je dolgo oblikoval 3,6 metra dolgo in 1,5 metra široko ter na štiri kose razdeljeno maketo Željave, letališča na meji med BiH in Hrvaško. Bržčas je to največje oporišče JLA sploh, gotovo pa največja baza vojnega letalstva nekdanje federacije. In to takega, ki je bilo v celoti vkopano pod površje, kamor je lahko skrilo do 48 razmeroma majhnih, a menda zelo hitrih in okretnih zrakoplovov sovjetske izdelave Mig 21. Na površju je imelo radar z zelo velikim dometov. Nekdanja oblast je bazo začela graditi leta 1968, a je nikdar ni v celoti dokončala, na koncu pa jo je nekdanja armada “pognala v zrak”.

Kot so povedali sinoči v muzeju, se nova pridobitev, varovana s steklom, med drugim lepo vključuje v razstavo Pot v samostojnost. Hkrati prikazuje najbrž številnim manj poznano plat nekdanje skupne vojske, ki je ogromno denarja vlagala tudi v infrastrukturo, ne le v “železje”. Predvsem pa bo maketa odslej pričala o v skrivnost zavitem podzemnem kompleksu, ki prav tako vzbuja veliko zanimanja, morda še najbolj med Hrvati in Slovenci, ki so kot najbolj številni krmarili “čelićna krila naše armije.”

Nekateri od teh so sinoči prišli v Pivko: Marjan Žerjal, razporejen v Željavo na njenem začetku, Andrej Lipar, Vojko Gantar in Ivan Cajhner. Predstavitve se je udeležila tudi zelo številčna skupina naših južnih sosedov, kjer deluje zelo živahna virtualna skupnost o oporišču. AS


Najbolj brano