Krompirja, kolikor lahko poješ (foto)

1,23 kilograma ima najdebelejši krompir, ki so ga letos pridelali v krajih okoli Velikega Ubeljskega. Zrasel je na vrtu Milana Brezca, po domače Kulrja, iz Šmihela. Tako je razsodila tehtnica na sobotni Krompirjevi noči, ki so jo na Velikem Ubeljskem priredili že 39. leto zapored.

Domačini so olupili, zrezali in pripravili dobre tri tone krompirja. Največ je bilo pomfrija.  Foto: Helena Race
Domačini so olupili, zrezali in pripravili dobre tri tone krompirja. Največ je bilo pomfrija.  Foto: Helena Race

VELIKO UBELJSKO > Kot je običajno, so tudi letos krompir za prireditev prispevali domačini iz vse krajevne skupnosti: iz Velikega in Malega Ubeljskega, Stran, Brezja, Malih Brd, Belsore in Hudičevca. Več kot tri tone so ga zbrali, ga več kot osem ur lupili in rezali, nato pa spekli, skuhali, okisali, mu dodali golaž, ocvirke, slanino, sir ... Največ pa so ga ocvrli v posebnih posodah, ki so jih sami izdelali, in v katerih lahko naenkrat pripravijo več kot pet kilogramov pomfrija.

Vsak od obiskovalcev, bilo jih je več kot 2000, je v zameno za deset evrov vstopnine dobil krompirja, kolikor ga je lahko pojedel. Ob tem pa se pod velikim šotorom zabaval s Primorskimi fanti, Janom Plestenjakom in skupino Crush - Bon Jovi tribute. “Glede na vremensko napoved in dva naliva, smo zadovoljni. Tokrat se je šotor res obrestoval,” je po prireditvi dejala Ana Šantelj, predsednica društva Tisa Nanos, ki s pomočjo več kot sto domačinov organizira Krompirjevo noč.

V tekmovanju za najdebelejši krompir je zmagal Milan Brezec, ki je na vrtu pridelal 1,23 kilograma težak primerek sorte arinda. Na njegovi njivi pa sta zrasla še drugo- in tretjeuvrščena kilogramska krompirja sorte desire. Kot pravi, je bila letos dobra letina, a tako debel krompir zraste, če ga prideluješ s srcem. HR


Najbolj brano