“Kžot” je postala ekološko-socialna trgovina

V nekdanji vratarnici sežanske bolnišnice je včeraj odprla vrata sodobna in lično urejena trgovina Kraški kotiček, ki je mnogo več kot trgovina. Ponuja namreč pridelke in izdelke socialnih podjetij Brinjevka in Bodika, ki zaposlujeta ranljive osebe, ki bi sicer ostajale doma ali pristale v socialnih ustanovah.

V nekdanji vratarnici pod sežansko bolnišnico so včeraj 
odprli trgovino z ekološko zelenjavo in pridelki  socialnih 
podjetij Brinjevka in Bodika. Foto: Marica Uršič Zupan
V nekdanji vratarnici pod sežansko bolnišnico so včeraj odprli trgovino z ekološko zelenjavo in pridelki socialnih podjetij Brinjevka in Bodika. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > “Potem ko smo uredili okolico bolnišnice, je ostala ta črna točka, ta majhna stavba, ki bi ji Kraševci rekli kar kžot. Vedno se je zataknilo pri sredstvih in pri namenih,” je ob nekdanji vratarnici sežanske bolnišnice včeraj dejal župan Občine Sežana Davorin Terčon.

Zdaj je “kžot” lično urejena trgovina Kraški kotiček. V njej so naprodaj pridelki ekološke kmetije Brinjevka in socialnega podjetja Bodika. Obe je ustanovilo društvo Vezi, ki je začelo že pred 18 leti izvajati programe psihosocialne rehabilitacije duševnih bolnikov, je povedala nova predsednica društva Nataša Sedmak, ki je nasledila dolgoletno predsednico Vido Mesar. “Obe podjetji, Brinjevka in Bodika, zaposlujeta ranljive ljudi, ki se ne zmorejo vključiti v običajna delovna mesta,” je še poudarila Sedmakova.

Brinjevka zaposluje dve osebi, Bodika pet, od tega štiri pomočnike vrtnarjev in enega pomočnik v trgovini. “Želimo si, da bi v okviru živilskega obrata Kraški lonec, ki se nahaja na kmetiji Brinjevka, omogočili tudi zaposlitveno rehabilitacijo na delovnem mestu pomočnik kuharja in pomočnik peka/slaščičarja,” poudari strokovna vodja Katarina Tomažič.

Za novo trgovino so združili moči društvo Vezi, sežanska bolnišnica, štiri kraško brkinske občine in občani na dveh dobrodelnih prireditvah. “Občani, ki bodo tu kupovali, ne bodo dobili samo ekološko pridelane zdrave zelenjave in drugih pridelkov, temveč bodo tudi prispevali k ohranjanju in ustvarjanju delovnih mest za ljudi, ki bi sicer živeli za štirimi stenami ali, še huje, v psihiatričnih ustanovah,” je poudarila Marica Ivanović iz društva Vezi.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano