• V nekdanji vratarnici pod sežansko bolnišnico so včeraj 
odprli trgovino z ekološko zelenjavo in pridelki socialnih 
podjetij Brinjevka in Bodika.
  V nekdanji vratarnici pod sežansko bolnišnico so včeraj odprli trgovino z ekološko zelenjavo in pridelki socialnih podjetij Brinjevka in Bodika.
  Foto: Marica Uršič Zupan
 • Vrata nove trgovine sta odprli predsednica društva Nataša 
Sedmak in direktorica sežanske bolnišnice Silvana Šonc.
  Vrata nove trgovine sta odprli predsednica društva Nataša Sedmak in direktorica sežanske bolnišnice Silvana Šonc.
  Foto: Marica Uršič Zupan
 • Foto: Marica Uršič Zupan

“Kžot” je postala ekološko-socialna trgovina

sreda, 11. oktober 2017, 14:54

V nekdanji vratarnici sežanske bolnišnice je včeraj odprla vrata sodobna in lično urejena trgovina Kraški kotiček, ki je mnogo več kot trgovina. Ponuja namreč pridelke in izdelke socialnih podjetij Brinjevka in Bodika, ki zaposlujeta ranljive osebe, ki bi sicer ostajale doma ali pristale v socialnih ustanovah.

SEŽANA > “Potem ko smo uredili okolico bolnišnice, je ostala ta črna točka, ta majhna stavba, ki bi ji Kraševci rekli kar kžot. Vedno se je zataknilo pri sredstvih in pri namenih,” je ob nekdanji vratarnici sežanske bolnišnice včeraj dejal župan Občine Sežana Davorin Terčon.

Zdaj je “kžot” lično urejena trgovina Kraški kotiček. V njej so naprodaj pridelki ekološke kmetije Brinjevka in socialnega podjetja Bodika. Obe je ustanovilo društvo Vezi, ki je začelo že pred 18 leti izvajati programe psihosocialne rehabilitacije duševnih bolnikov, je povedala nova predsednica društva Nataša Sedmak, ki je nasledila dolgoletno predsednico Vido Mesar. “Obe podjetji, Brinjevka in Bodika, zaposlujeta ranljive ljudi, ki se ne zmorejo vključiti v običajna delovna mesta,” je še poudarila Sedmakova.

Brinjevka zaposluje dve osebi, Bodika pet, od tega štiri pomočnike vrtnarjev in enega pomočnik v trgovini. “Želimo si, da bi v okviru živilskega obrata Kraški lonec, ki se nahaja na kmetiji Brinjevka, omogočili tudi zaposlitveno rehabilitacijo na delovnem mestu pomočnik kuharja in pomočnik peka/slaščičarja,” poudari strokovna vodja Katarina Tomažič.

Za novo trgovino so združili moči društvo Vezi, sežanska bolnišnica, štiri kraško brkinske občine in občani na dveh dobrodelnih prireditvah. “Občani, ki bodo tu kupovali, ne bodo dobili samo ekološko pridelane zdrave zelenjave in drugih pridelkov, temveč bodo tudi prispevali k ohranjanju in ustvarjanju delovnih mest za ljudi, ki bi sicer živeli za štirimi stenami ali, še huje, v psihiatričnih ustanovah,” je poudarila Marica Ivanović iz društva Vezi.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Povej naprej: