Mnogim moškim zaradi raka ne bi bilo treba umreti

V Sloveniji vsako leto zboli za rakom več kot 12.000 ljudi, umre pa nekaj manj kot 6000. A število umrli bi lahko zmanjšali, predvsem pri moških, ki umirajo zaradi povsem ozdravljivih vrst raka. Zato so zlasti moški vabljeni na jutrišnjo prireditev ob 15. obletnici delovanja sežanske skupine za samopomoč rakavih bolnikov.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

SEŽANA > Prireditev, ki se bo začela jutri ob 15. uri v veliki sejni dvorani občine Sežana, nosi naslov Kako živeti z rakom ali zakaj pravi moški skrbi zase. Pripravlja jo Skupina za samopomoč bolnikov z rakom Sežana, ki deluje pod okriljem Društva onkoloških bolnikov Slovenije in bo z jutrišnjim dogodkom obeležila 15-letnico delovanja.

“Na dogodek bi radi privabili predvsem več moških, ki imajo bolj ozdravljive vrste raka kot ženske, a kljub temu umirajo bolj kot ženske,” pravi dolgoletna strokovna vodja sežanske skupine Milena Pegan Fabjan. “Rak na prostati in modih sta povsem ozdravljiva, tudi rak na pljučih in črevesju se dajo dobro ozdraviti, imamo že tudi zdravila, ki dobro zadržujejo rake že v fazi metastaz, a vse to nič ne pomaga, če se moški ne odzivajo. Preveč jih umre po nepotrebnem,” opozarja Pegan Fabjanova.

To govorijo tudi številke iz registra raka v Sloveniji. Med 12.500 ljudmi, ki v povprečju zbolijo vsako leto za rakom, je okoli 6500 moških in 6000 žensk, umre jih nekaj več kot 5700, okrog 3200 moških in 2500 žensk. Najpogostejši raki pri nas (rak na koži, na debelem črevesu in danki, na pljučih, pa tudi na dojki in prostati) so povezani tudi z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in čezmernim pitjem alkoholnih pijač, zato jih je možno zmanjšati s preventivnimi ukrepi.

Na jutrišnji okrogli mizi bodo o tem spregovorili Urška Bokal z Onkološkega inštituta, Ana Žličar, prim. Marija Vegelj Pirc in Milena Pegan Fabjan ter prostovoljca in ambasadorja akcije Pravi moški skrbi zase Marjan Doler in Jaka Jakopič.

MUZ


Najbolj brano