Na Krasu obilica kulturnih prireditev

Letošnje poletje na Krasu bo postreglo s številnimi kulturnimi prireditvami. Prvi v nizu bo praznik občine Komen, ki se začenja že danes v Štanjelu s slavnostno sejo občinskega sveta ter koncertom Vlada Kreslina. Kraševci sicer organizirajo še Poletni kino na Krasu, festivala sivke in kraške gmajne, gledališke delavnice in drugo.

Utrinek s Festivala sivke Foto: Petra Mezinec
Utrinek s Festivala sivke Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Občinski praznik v Komnu je letos zelo pester in se bo dogajal na kar treh lokacijah - v Štanjelu, Ivanjem Gradu in Komnu, je ob robu četrtkove novinarske konference v Sežani pojasnila direktorica javnega zavoda Komenski Kras Polona Abram.

"Začnemo v petek s slavnostno občinsko sejo v Štanjelu, na grajskem dvorišču pa bo zapel Vlado Kreslin skupaj z otroškim pevskim zborom iz Štanjela. Potem pa se v soboto in nedeljo selimo v Ivanji Grad z res velikim številom majhnih in malo večjih dogodkov na temo osmega festivala sivke," je povedala. Glavnina prireditev je posvečena žetvi sivke, pestro pa bo vse od zgodnjih jutranjih do poznih večernih ur.

Med drugim bo v soboto na vrsti tudi okrogla miza z evropskim poslancem Igorjem Šoltesom, na njen pa bodo razpravljali o možnostih ekološkega kmetovanja in sodelovanja z javnimi zavodi pri odkupu pridelkov, je dodala. Med glasbenimi gosti je izpostavila še sobotni koncert Bakaline in nedeljski koncert Ane Pupedan.

Nasploh bo prireditev ogromno, pa je povedala Nina Ukmar iz Kosovelovega doma. Tako bodo 5. julija s projekcijo filma Rdeči balon režiserja Alberta Lamorissa v Kosovelovem domu odprli Poletni kino na Krasu, 6. in 7. julija pa sledi Ana Desetnica. Letošnja nadgradnja projekta bodo septembra delavnice uličnega gledališča pod vodstvom mentorjev Gledališča Ane Monro.

Tekom poletja si bodo sledili še poletni festival Mladifest v Sežani, Festival kraška gmajna, Praznik terana in pršuta v Dutovljah in Praznik občine Sežana, je še naštela Nina Ukmar.

STA


Najbolj brano