Na tekmi bo 82 vpreg

Danes se v Lipici začenjajo tekmovanja svetovnega prvenstva v vožnji dvovpreg. Trajala bodo do nedelje. Vremenska napoved je obetavna tako za oglede tekem, ki bodo na prostem, kot za sprehode po Lipici in Krasu. Najbolj atraktivna bo tekma v maratonu v soboto, ko tudi pričakujejo največ obiskovalcev.

Vozniki dvovpreg so s konji in vso opremo v Lipico prišli že v 
začetku tedna, opravili so že nekaj treningov, danes pa se 
bodo prvič podali na tekmovališče. Foto: Helena Race
Vozniki dvovpreg so s konji in vso opremo v Lipico prišli že v začetku tedna, opravili so že nekaj treningov, danes pa se bodo prvič podali na tekmovališče. Foto: Helena Race

LIPICA > Na svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg se bo v Lipici pomerilo 82 tekmovalcev, kar je največ na tovrstnih tekmovanjih doslej. S seboj so iz vse Evrope, pa tudi ZDA, Argentine in Južnoafriške republike, pripeljali kar 242 konj, kar je krepko povečalo lipiško čredo (v kobilarni imajo približno 350 konj). Tekmovali bodo tudi trije slovenski tekmovalci z lipicanci, Mitja Mahorčič, Miha Tavčar in Klemen Turk.

Konji so včeraj že prestali veterinarski pregled, sinoči je bila slovesna otvoritev prvenstva, danes pa se bodo prvič podali na tekmovališče, ko bo od 9. do 17. ure na sporedu prvi del dresurne vožnje. Drugi del bo sledil jutri, prav tako od 9. do 17. ure. Tekmovanje bo na prenovljenem hipodromu. Pri dresurni vožnji je pomembno, da vozniki konje vodijo tako, da opravijo predpisane figure, pri tem pa je pomemben tudi slog.

Najbolj atraktiven del tekmovanja bo v soboto, ko bo od 10. do 17. ure na sporedu maraton. Gre za preizkušnjo v naravi, proga pa ima zahtevne strme odseke in ostre zavoje ter osem ovir. Tekmovalci morajo najprej prevoziti šest do sedem kilometrov, nato en kilometer počasi hodijo, pred premagovanjem ovir pa konje pregleda veterinar.

V nedeljo se bo dogajanje spet preselilo na hipodrom, kjer se bo ob 9. uri začelo tekmovanje v spretnostni vožnji, ko bodo morali vozniki konje usmerjati med stožci, na njih pa bodo žogice, napolnjene z vodo, ki ne smejo pasti na tla.

Zaključna slovesnost bo ob 16. uri, ko bodo razglasili svetovne prvake (tri najbolje uvrščene posameznike in tri ekipe); to bodo postali tisti, ki bodo najboljši v seštevku vseh treh kategorij.

Za parkiranje bo v Lipici dovolj prostora, obljubljajo organizatorji. Za vstopnice pa bo treba odšteti danes in jutri pet evrov, v soboto in nedeljo pa 16 evrov za odrasle, dvanajst evrov za študente in osem evrov za otroke. HR


Najbolj brano