Očistili vplivno območje Reke in Škocjanskih jam

Območje Parka Škocjanske jame je že nekaj let zgledno čisto, a po reki Reki v jame prihajajo odpadki s širšega vplivnega območja parka. In prav tem so namenili sobotno obsežno čistilno akcijo 170 udeležencev iz sedmih držav.

 Foto: Borut Peric
Foto: Borut Peric

ŠKOCJAN > Akcijo sta pripravila Park Škocjanske jame in Bogdan Kladnik, ustanovitelj skupine Guardians of Universe (varuhi Vesolja). Na njej je sodelovalo 170 udeležencev iz sedmih držav - Slovenije, Italije, Češke, Slovaške, Madžarske, Srbije ter Brazilije. Večinoma so bili športniki s področij, ki so tako ali drugače povezana z vodo: jamarstvo, kajakaštvo, raftanje, kanjoning, planinarjenje, pa učenci Osnovne šole Antona Žnideršiča iz Ilirske Bistrice in dijaki Šolskega centra Srečka Kosovela iz Sežane.

“Namen akcije ni bil čistiti zavarovano območje Parka Škocjanske jame, saj smo tu v letih po ustanovitvi parka skupaj z domačini sanirali že vsa stara odlagališča, sproti pa pobiramo tudi odpadke, ki jih odvržejo ljudje ob cestah - pa še tega je tako malo, da na čistilnih akcijah bolj obnavljamo kakšen porušen zid. Akcijo smo torej usmerili na 45 hektarjev veliko vplivno območje, od koder prihajajo, zlasti po reki Reki, odpadki tudi v Škocjanske jame,” je povedala Rosana Cerkvenik iz Parka Škocjanske jame.

Tako so čistili obrežje in strugo reke Reke od Ilirske Bistrice navzdol, pritok Sušica ter staro odlagališče odpadkov pod Vremščico. Del udeležencev pa je očistil udornico Risnik v bližini Divače, ki leži nad podzemnim tokom Reke, in jamo Mejame. “V Mejamah smo nabrali le za eno vrečo odpadkov, kar je zelo razveseljivo,” je dejala Cerkvenikova. Ob reki Reki so nabrali največ plastike, pa tudi nekaj železnih in steklenih odpadkov.

Ob akciji so v Matavunu predstavili tudi knjigo V neznano, posvečeno prvim raziskovalcem Škocjanskih jam, za katero je besedilo prispeval Borut Peric, fotografije Borut Lozej, vključuje pa tudi zapise Fridericha Müllerja.

MUZ


Najbolj brano