Papige navdušile

V Botaničnem vrtu Sežana je konec tedna piskalo, čivkalo, pelo in vreščalo. Razstava papig in drugih ptic je privabila tako številne obiskovalce, zlasti družine z otroki, da so nekateri morali čakati kar pred vrati, sicer bi bila gneča prevelika.

Obiskovalci so imeli eno redkih priložnosti za spoznavanje 
ptic. Mnogi so jih tudi  fotografirali.  Foto: Helena Race
Obiskovalci so imeli eno redkih priložnosti za spoznavanje ptic. Mnogi so jih tudi fotografirali.  Foto: Helena Race

SEŽANA > Sedem članov društva za varstvo in vzgojo ptic Nanos s Postojnskega je v Sežano pripeljalo približno 80 ptic - od majhnih eksotičnih ptic (kanarčki, zebrice, gouldi) do papagajev (skobčevke, nimfe, rozele, konore, agapornisi) in velikih papig (aleksandri, eklektusi, sončne papige, are). Izredno pisana je bila tudi barvna paleta razstavljenih ptic, od belih do sivih in rjavih pa rdečih, zelenih, živo oranžnih, rumenih in modrih.

“Fantje so gojitelji in predstavljajo, kar gojijo,” pravi predsednik društva Vinko Bogataj. Fantje? “Z ljubiteljsko vzgojo ptic se večinoma ukvarjajo moški, v društvu imamo le eno članico,” pojasni. Pa ni takšna razstava za ptice stresen dogodek, nas še zanima. “Papagaji so podvrženi stresu, a ne vsi. Žako in kakadu sta občutljiva na stres, tu razstavljene vrste pa nimajo težav,” je pojasnil ob standardiziranih kletkah, namenjenih izključno razstavljanju ptic. Pri rejcih in v domovih namreč običajno bivajo v precej večjih kletkah.

Nekaj manjših ptic je bilo tudi naprodaj, med njimi skobčevke. “Te so popularne, ker so cenovno dostopne, majhne in nezahtevne. Poleg tega se hitro učijo, tudi govoriti,” je pojasnil Bogataj.

HR


Najbolj brano