Pike šeste na svetu

Plesna skupina Pike iz Športnega društva Pivka je v začetku maja zastopala barve Slovenije na USASF Dance Worlds Championship, svetovnem prvenstvu v cheerleadingu in cheer plesu v Orlandu na Floridi. V kategoriji Open Coed jazz je osvojila šesto mesto in s tem dokazala, da sodi med najboljše plesne klube na svetu.

 Foto: Pd Pike Pivka
Foto: Pd Pike Pivka

PIVKA >

Na prvenstvu se je pomerilo enajst najbolje uvrščenih klubov z vsega sveta; za udeležbo je bila potrebna kvalifikacija na mednarodnih tekmovanjih. Plesna skupina Pike se je na svetovno prvenstvo kvalificirala lani na mednarodnem tekmovanju Elite Cheerleading Championship v Nemčiji, kjer je osvojila zlato odličje. Z vzponom na najvišjo stopničko si je 12 članov skupine pod trenerskim vodstvom Špele Režek in mentorstvom Mojce Korent prislužilo možnost nastopa v Orlandu. Tam se je v finalu pomerilo osem klubov; zmagal je klub iz Mehike. V plesni skupini Pike sodeluje enajst članic in en član, starosti od 15 do 30 let. Pred nastopom v ZDA so njihovi treningi trajali tudi po osem ur dnevno, konec tedna v Pivki in ob ponedeljkih v Ljubljani, v Špela Dance Centru.

Cheerleading se je razvil v 19. stoletju v ZDA kot podpora drugim športom in le vprašanje časa je, kdaj ga bodo priznali kot olimpijski šport. Tekmovalni cheerleading temelji na ocenjevanju skupinskih koreografij. Tekmovalna koreografija vsebuje dvige, piramide, mete, cheer ples in akrobatiko. Tudi cheer ples izhaja iz ZDA in je del športne panoge cheerleading. Gre za skupinski šport iz več različnih stilov plesa.

NR


Najbolj brano