Stolp na Kozini bodo prestavili

“Da, pogovarjamo se o prestavitvi stolpa bazne postaje pri Kozini,” je včeraj potrdila optimistične govorice županja Občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek.

Stolp za bazno postajo digitalnega železniškega omrežja  Foto: Lea Kalc Furlanič
Stolp za bazno postajo digitalnega železniškega omrežja  Foto: Lea Kalc Furlanič

KOZINA > Stolp za postavitev antene bazne postaje ob železniški progi na Kozini je eden najbolj spornih, saj stoji zelo blizu stanovanjskih hiš. Zato so krajani od avgusta lani, ko je ministrstvo za infrastrukturo najprej postavilo betonski temelj, nato pa nanj še 30 metrov visoko kovinsko konstrukcijo, protestirali pri občini, ministrstvu in Družbi za investicije, ki je v imenu ministrstva vodila naložbo. Povezali so se tudi v civilno iniciativo, v bran jim je stopila občina, ki je sklicala s pristojnimi več sestankov, a dolgo se je zdelo, da je vse zaman.

Več kot leto dni po tem, ko so krajani na visok kovinski stolp obesili transparente s protestnimi napisi in z opozorili o škodljivem sevanju z naprav na stolpu, se vendarle obeta, da bodo izvajalci stolp prestavili na drugo lokacijo. “Da, z DRI se dogovarjamo za prestavitev stolpa bazne postaje. Za zdaj točna lokacija še ni znana, niti stroški prestavitve, o vsem še tečejo pogovori,” je včeraj za Primorske novice povedala županja Občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek.

Dodala je še, da je že njen predhodnik, Zvonko Benčič - Midre, kot župan ministrstvu izkazal pripravljenost občine, da odkupi parcelo za novo lokacijo bazne postaje. A kot kaže, odkup ne bo potreben, saj naj bi po neuradnih informacijah ministrstvo stolp prestavilo na zemljišče, ki je last Slovenskih železnic.

Kljub temu se občina stroškom, povezanih s prestavitvijo stolpa, skoraj zagotovo ne bo mogla izogniti. Kot kažejo izkušnje iz drugih krajev, kjer so se občine že dogovorile za prestavitve baznih postaj, stroški prestavitve bolj ali manj bremenijo občine. Tako bodo v Štanjelu, kjer so se tudi že dogovorili za postavitev stolpa na novi lokaciji, občino to predvidoma stalo 24.000 evrov. To je sicer precej manj, kot so sprva od njih zahtevali na ministrstvu in direkciji.

Na Ministrstvu za infrastrukturo so nam sicer še februarja zatrjevali, da samo gradnja temelja stane 10.000 evrov, strošek prestavitve postaje, če temelj že stoji, od 30.000 do 50.000 evrov, prestavitev že zgrajene bazne postaje pa od 70.000 do 100.000 evrov. Toda glede na štanjelski dogovor so bili ti stroški očitno nekoliko napihnjeni, zato se tudi na Kozini lahko nadejajo nekoliko nižjih.

A to je le slaba tolažba. “To, da bomo plačali prestavitev občani, ni pošteno. Saj nismo mi krivi. Vsak projektant mora projektirati posege v prostor tako, da ne škoduje ljudem,” je ogorčen Izidor Bogataj iz Civilne iniciative Rodik. Tudi županja pravi, da bi se vsem stroškom prestavitve lahko izognili, “če bi investitorji pred projektiranjem prišli k županu na kavo in mu povedali, kaj nameravajo graditi v njegovi občini”. Toda zdaj je, kar je. “Zato sem zadovoljna, da smo dosegli vsaj to. Občina bo šla investitorju nedvomno naproti,” je še dodala Likavec Svetelškova.

Občinski svetnik Vasja Ivančič, ki je tudi ves čas podpiral prizadevanja krajanov za prestavitev, je zadovoljen, da bo volja ljudi vsaj deloma upoštevana. “Pozdravljam tudi to, da se občina pogovarja z državo. Mi je pa žal, da ni takrat, ko je država dala pobudo za projekt, pripravila zbora krajanov in jim ga predstavila. Takrat ni bilo še niti luknje, kaj šele stolpa, in bi se lahko dogovorili za novo lokacijo in se izognili stroškom prestavitve,” meni. MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano