Tadejinemu možu smo po 18 letih našli poročni prstan

“Tako ganjen ni bil niti na poročni dan. Ko se je pripeljal iz službe, je imel kar solzne oči,” je odziv moža opisala Tadeja Rodman iz Komna. Ona je tista Tadeja, o kateri smo pisali v včerajšnji številki Primorskih novic. Njen mož Samo je poročni prstan izgubil pred 18 leti, s pomočjo poštenega najditelja pa ga je včeraj spet našel. Ves ta čas je mislil, da ga je izgubil med obnovo strehe na garaži.

Sinoči je prstan, ki je spet našel lastnika, razveselil dva para: Jožeta in Vido Čeligoj, ki sta 
poročena že 44 let, ter Sama in Tadejo Rodman, ki sta se poročila pred 25 leti. Foto: Helena Race
Sinoči je prstan, ki je spet našel lastnika, razveselil dva para: Jožeta in Vido Čeligoj, ki sta poročena že 44 let, ter Sama in Tadejo Rodman, ki sta se poročila pred 25 leti. Foto: Helena Race

KAZLJE >Poročni prstan je pred 18 leti v hiši, kjer je bila nekdaj trgovina, nato pa gostilna, našel Jože Čeligoj iz Kazelj. Lastnika je skušal najti že takrat, a ne na matičnem uradu ne na policiji iskanje ni obrodilo sadov, prav tako ne poizvedovanje med znanci. Prstan je nato spravil, te dni pa mu je spet prišel pod roke, in za pomoč se je obrnil na uredništvo.

Zgodbo smo objavili včeraj in že nekaj ur po objavi, je Tadeja Rodman, tako kot vsak dan, v roke prijela časnik. “Začnem brati na zadnji strani. Najprej pogledam vremensko sliko. Tokrat pa me je presenetil naslov 'Iščemo moža, ki se je s Tadejo poročil 27. junija 1992.' Tega dne sva se poročila midva z možem Samom. Gotovo sta nama hčerki spet zakuhali kako presenečenje ob obletnici poroke,” je najprej pomislila. Že med branjem članka je poklicala hčerki, ki o vsem skupaj seveda nista vedeli nič. Nato je poklicala moža in ga vprašala, ali pozna Jožeta Čeligoja.

“Seveda ga poznam, že dolgo, pri njem sem večkrat delal,” je odgovoril Samo Rodman, ki je v Čeligojevi hiši opravljal vodoinštalaterska dela tudi pred 18 leti. Pot izgubljenega prstana se je tako sinoči sklenila, ko ga je Samo spet - tokrat nekoliko tesno - nataknil na prstanec. “Ves ta čas sem mislil, da sem prstan izgubil na strehi garaže. Ko je pred 18 leti Tadeja opazila, da je prst prazen, smo jo ravno obnavljali. Nameščali smo lepenko in jo mazali s katranom, tako da sem bil prepričan, da smo z njim premazali tudi prstan,” je razlagal Samo, ki ga je dogodek zelo ganil. “Prepričan sem bil, da prstana nikoli več ne bom našel,” je dejal.

Najditelj Jože Čeligoj je obžaloval, da se ni iskanja lotil pred nekaj tedni, da bi prstan Tadeji in Samu lahko vrnil na njuno 25. obletnico poroke. “Ne, ne, je bolje tako. Ob obletnici so nama pripravili presenečenje, torto in praznovanje. Vsega je bilo veliko. Tako da najdeni prstan zdaj čudovito zaključi ta presenečenja,” je odvrnila Tadeja, ki se je Jožetu za dragoceno najdbo zahvalila z dišečo punčko, napolnjeno s sivko, ki jo je sama izdelala. HELENA RACE


Najbolj brano