Zahvala Pivčanov njihovemu zdravniku

Na pročelju zdravstvene postaje v Pivki so postavili obeležje v spomin na nekdanjega zdravnika dr. Adolfa Kinkelo. Bil je priljubljen zdravnik na Pivškem in pobudnik gradnje zdravstvenega doma.

Spominsko ploščo zdravniku Adolfu Kinkeli so odkrili sin  
Nikolaj (drugi z leve) in nekdanji sodelavki Mara Moravec ter 
Zora Česnik. Na fotografiji sta ob njih še župan Robert 
Smrdelj (levo) in Ernest Margon.    Foto: Valter Leban
Spominsko ploščo zdravniku Adolfu Kinkeli so odkrili sin Nikolaj (drugi z leve) in nekdanji sodelavki Mara Moravec ter Zora Česnik. Na fotografiji sta ob njih še župan Robert Smrdelj (levo) in Ernest Margon.  Foto: Valter Leban

PIVKA > Spominsko tablo so Pivčani postavili zdravniku, ki je od leta 1926 do 1972 skrbel za zdravje ljudi s Pivškega in iz Košanske doline. Slovesnost sta pripravila občina in Društvo za krajevno zgodovino in kulturo Lipa, obeležje pa so odkrili sin priljubljenega zdravnika Nikolaj Kinkela ter njegovi nekdanji sodelavki Mara Moravec in Zora Česnik. Kot je dejal Kinkela, mu postavitev plošče veliko pomeni, saj je bil njegov oče zelo navezan na Pivko in se je v domače kraje in k njihovim ljudem vedno rad vračal.

Predsednik društva Lipa Ernest Margon pa je predstavil življenje in delo dr. Adolfa Kinkele. Rodil se je 1. februarja 1899 v Žminju pri Pazinu, ko je bil v tretjem letniku pazinske gimnazije, je bil mobiliziran v avstrijsko vojsko v Radgono. Dodelili so ga v vojaško poljsko bolnišnico, kjer je vzljubil medicino. Po končani prvi svetovni vojni je zato opravil maturo in se že leta 1918 vpisal na medicinsko fakulteto v Zagrebu. Diplomiral je leta 1925, opravil staž na Reki in se zaposlil v Knežaku. Ker je bilo delovno mesto v tedanji Italiji, je moral še enkrat opraviti deset izpitov iz medicine in ponovno diplomirati v Padovi. Nato je odprl ambulanto v Knežaku, kjer je deloval do leta 1944.

Poročil se je z Zofko Plesničar z Goriškega, ki mu je veliko pomagala pri zdravniških opravilih. Rodila sta se jima sinova Dimitrij in Nikolaj.

V drugi svetovni vojni je zdravil vse, ki so potrebovali pomoč, in nabavljal sanitetni material za skrite partizanske bolnišnice, zato so ga aretirali in zaprli v tržaški Coroneo. Takratni župan Pivke (Št. Petra na Krasu) je posredoval, da so ga izpustili, a so ga nemške oblasti poslale v Pivko, kjer so ga lažje nadzirali. Po osvoboditvi je organiziral vojno bolnišnico v Ilirski Bistrici, nato še na Kozini, v Pivki je imel ambulanto v pritličju zdajšnje občine. Bil je edini zdravnik na Pivškem, zato je opravljal vse od porodov do manjših operacij in zobozdravstvenih storitev.

Ko so začeli ustanavljati javno zdravstvo v koprskem okraju, je bil tam eno leto, a se je spet vrnil med Knežane in Pivčane, kjer je sprožil akcijo za gradnjo zdravstvenega doma. Končan je bil leta 1960, v njem je prostor dobilo več ordinacij, lekarna, laboratorij in sodoben rentgen. Kasneje je bil edini zdravnik na Pivškem, ki je opravljal 24-urno dežurno službo. Rad je pomagal vsem, tudi kmetom, ki niso bili zavarovani.

Občasno je deloval in nadomeščal kolege tudi potem, ko se je upokojil. Leta 1974 se je z družino preselil v Koper. Umrl je leta 1995, pokopan je v Piranu. Njegovo zdravniško poslanstvo nadaljujeta sin Nikolaj in vnukinja Monika.

HR


Najbolj brano