800 milijonov ljudi živi v absolutni revščini z 1,9 dolarja na dan

V prizadevanjih za izkoreninjenje revščine ne smemo pozabiti nikogar, ob 17. oktobru, svetovnem dnevu boja proti revščini, opozarja generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres. "Sodelujmo v tem procesu, da bodo lahko dostojno živeli vsi," je povabil. Pozivi k ukrepanju se vrstijo tudi v Sloveniji.

Na svetu v absolutni revščini živi 767 milijonov ljudi, med njimi 
več kot polovica otrok. Foto: Mirjana Cerin
Na svetu v absolutni revščini živi 767 milijonov ljudi, med njimi več kot polovica otrok. Foto: Mirjana Cerin

LJUBLJANA/NEW YORK > Poleg skoraj 800 milijonov ljudi, ki živijo v absolutni revščini z 1,9 dolarja na dan, se težko prebijajo tudi številni, ki so brezposelni in diskriminirani, ki živijo na območjih spopadov ali čutijo posledice podnebnih sprememb, je poudaril Antonio Guterres.

Izpostavil je sicer rezultate boja proti revščini v zadnji četrtini stoletja. Vendar pa mednarodno skupnost čaka še veliko dela, je navedel. Države je spomnil na skupne cilje za izkoreninjenje revščine, ki izhajajo iz Agende 2030, in jih pozval k ukrepanju.

Unicef: V Sloveniji 46.000 otrok pod pragom tveganja revščine

V Unicefu Slovenija so izpostavili najnovejše podatke statističnega urada, da se je prvič po gospodarski krizi stopnja tveganja revščine otrok zmanjšala, in sicer s 14,2 odstotka v letu 2015 na 11,9 odstotka v letu 2016. "To so zelo pomembni premiki, a ta odstotek še vedno predstavlja kar 46.000 otrok, ki v Sloveniji živijo pod stopnjo tveganja revščine," so opozorili v sporočilu za javnost. "Zato si je danes, v času gospodarske rasti, še bolj kot prej treba prizadevati za ukrepe, ki bodo usmerjeni v preprečevanje revščine otrok in dvig kakovosti življenja otrok," so poudarili. Slovenija se je v okviru mednarodnega načrta Cilji trajnostnega razvoja zavezala, da bo do leta 2030 za 50 odstotkov zmanjšala stopnjo revščine otrok v Sloveniji, so spomnili v Unicefu Slovenija in opozorili, da je za dosego tega cilja pomembno, da se politike v tej smeri okrepijo.

Številni pozivi ob mednarodnem dnevu se vrstijo tudi v Sloveniji. Varuh človekovih pravic je opozoril na porast revščine v nekaterih družbenih skupinah, posebej med starejšimi, mladimi, bolnimi in v enostarševskih družinah. Državo je pozval k ukrepom na področju stanovanjske politike, delodajalce pa k pravičnemu plačilu delavcev.

V Slovenski karitas opozarjajo, da je kljub nekaterim pozitivnim ekonomskim kazalcem revščine še vedno več kot pred začetkom gospodarske krize. V nevladni organizaciji Up-ornik iz Maribora zahtevajo takojšnje ukrepe.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa pričakujejo, da se bo zaradi ugodnih kazalcev na trgu dela in zniževanja števila brezposelnih v prihodnje še naprej zniževala stopnja tveganja revščine.

Ta je lani znašala 13,9 odstotka, kar predstavlja 280.000 ljudi.

Na svetu v absolutni revščini živi 767 milijonov ljudi, med njimi več kot polovica otrok.

STA


Najbolj brano