Arabske države poslale Katarju 13 zahtev za končanje krize

Štiri arabske države, ki so prekinile diplomatske stike s Katarjem, so Dohi poslale 13 zahtev za končanje krize. Med drugim zahtevajo zaprtje katarske televizije Al Džazira, zmanjšanje vezi z Iranom in konec podpore teroristom. Arabske države želijo z zahtevami končati eno najhujših diplomatskih kriz v Zalivu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Doha
Doha 

DOHA, RIJAD> Zahteve so sestavili Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Egipt in Bahrajn, ki so 5. junija s Katarjem prekinili vse diplomatske in ekonomske vezi ter malo zalivsko državo osamili. Arabskim državam ni po godu, da je Katar v dobrih odnosih z Iranom in da podpira po njihovem mnenju teroristične skupine, vključno z Muslimansko bratovščino, Al Kaido in libanonskim gibanjem Hezbolah.

Od Katarja tako zahtevajo, da uradno in javno prekine vse vezi s teroristi in drugimi ideološkimi organizacijami ter preda vse domnevne teroriste, ki so na ozemlju države. Po besedah zunanjega ministra Združenih arabskih emiratov Anvarja Gargaša so Katar pozvali, naj preneha podpirati teroriste in zagotavljati zatočišče “določenim osebam”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Doho so pozvali tudi k zaprtju katarske televizije Al Džazira.

Televizija je v odzivu zapisala, da bi bilo zaprtje napad na svobodo medijev. “Menimo, da vsak poziv k zaprtju Al Džazire predstavlja poskus utišanja svobode izražanja v regiji in omejevanje pravice ljudi do obveščenosti,” so zapisali. Sporočili so še, da poziv k zaprtju “obžalujejo”.

V okviru zahtev mora Katar zapreti tudi turško vojaško oporišče v državi. Turški vojaki so sicer ravno pred kratkim prispeli v Doho na skupne vojaške vaje.

Savdska Arabija in zaveznice zahtevajo še, da se Katar neha vmešavati v notranjo in zunanjo politiko teh držav in preneha podeljevati katarsko državljanstvo državljanom teh štirih držav, plačati pa mora tudi reparacijo za vso morebitno škodo ali stroške, ki so nastali v preteklih letih zaradi katarske politike.

Arabske države so dale Dohi deset dni, da izpolni vse zahteve, potem ponudbe ne bo več na mizi.

Katarski zunanji minister, šejk Mohamed bin Abdulrahman Al Tani je danes dejal, da se Katar ne bo pogajal, dokler ne bodo arabske države nehale blokirati Katarja.

Krizi v Zalivu ni videti konca. Katar, ki večino življenjskih potrebščin uvozi, je sedaj odvisen od iranske in turške pomoči. Turčija je ravno v četrtek na pot poslala ladjo s 4000 tonami suhe hrane, sadja in zelenjave, poroča dpa. Iran pa vsak dan zalivski državi z ladjami in letali pošlje približno 1000 ton živil, piše francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano