Špansko sodišče odredilo izkop Salvadorja Dalija

Špansko sodišče v Madridu je zaradi trditve ženske, ki pravi, da je hči španskega umetnika Salvadorja Dalija, odredilo pokojnikov izkop. Ugotoviti želijo, ali je ženska z imenom Pilar Abel, sicer vedeževalka, rojena v mestu Figueras, v katerem je Dali umrl, res njegova biološka hči.

Sodnik v Madridu se je odločil za izkop trupla španskega 
nadrealističnega umetnika Salvadorja Dalija.
Sodnik v Madridu se je odločil za izkop trupla španskega nadrealističnega umetnika Salvadorja Dalija. 

MADRID > Kot pravijo na sodišču, je analiza DNK umetnikovih posmrtnih ostankov potrebna, saj nimajo na voljo drugih bioloških ostankov ali osebnih predmetov, s katerimi bi potrdili ali ovrgli trditev Pilar Abel. Sicer na sodišču razen imena ženske, ki se razglaša za Dalijevo hči, ne dajejo informacij.

Pilar Abel trdi, da je bila njena mama z Dalijem v ljubezenskem razmerju leta 1955, ko je delala kot varuška pri neki družini v Cadaquesu, kjer je umetnik 20 let živel skupaj s svojo ženo in muzo Galo.

Po pisanju portala MMC naj bi Pilar Abel o pravem očetu pripovedovala babica. Sicer domnevna Dalijeva hči ni prvič na sodišču. Leta 2005 je tožila pisatelja Javierja Cercasa zaradi razžalitve, ki jo je čutila, ko se je prepoznala v enem od likov njegovega romana Soldados de Salamina. Zahtevala je 600.000 evrov, vendar pa je gironski sodnik zahtevek zavrnil z utemeljitvijo, da gre za fiktivno delo avtorja, ki tožnice ni poznal.

Salvador Dali (1904-1989) se je rodil v Figuerasu v Španiji. Študiral je v Madridu. Leta 1927 je odšel v Pariz in se tam seznanil s Picassom in Bretonom ter nadrealističnim gibanjem. Leta 1940 je emigriral v ZDA, leta 1948 pa se je naselil v Franciji.

Dali velja za enega najpomembnejših nadrealističnih slikarjev. Na podlagi intenzivnega študija psihoanalize je razvil t.i. paranoično-kritično metodo slikanja, s katero je kot izreden risar naturalistično natančne slikovne detajle združeval v ekscentrične in celo absurdne kombinacije, ki jih je sam imenoval ročno naslikane fotografije sanj.

Medijsko in trgovsko je bil zelo spreten umetnik, ki je znal ustvariti in gojiti kult o svoji genialnosti. Ukvarjal se je s hepeningi, sodeloval je pri snemanju filmov, na primer pri filmih Andaluzijski pes in Zlata doba Luisa Bunuela.

STA


Najbolj brano