Britanska policija nadaljuje z aretacijami v zvezi s terorističnim napadom

Britanska policija je v zvezi s terorističnim napadom v Manchestru, v katerem je umrlo 22 ljudi, v sredo aretirala še eno osebo. Aretacija se je zgodila v kraju Nueaton v osrednji Angliji in je prva aretacija na območju zunaj Manchestra.

Fotografija je simbolična. Foto: Dave Conner/Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Dave Conner/Wikipedia

MANCHESTER > “Nocoj smo izvedli preiskavo na naslovu Nuneaton, Warwickshire, in aretirali moškega,” je v sporočilu za javnost obvestila manchestrska policija. Dodali so, da je preiskava povezana s ponedeljkovim napadom v manchestrski Areni.

Na območju Manchestra so danes aretirali še dva moška v povezavi z napadom na koncertno dvorano v ponedeljek.

Policija domneva, da napadalec vendarle ni bil “volk samotar” in naj bi za sabo imel podporno mrežo. Skupno so doslej aretirali več oseb, med njimi dve osebi v Libiji. Žensko, ki so jo aretirali, so davi že izpustili brez obtožbe. Zaslišanje ostalih naj bi sledilo.

Nemški tednik Focus poroča, da je napadalec Salman Abedi v Manchester pripotoval iz nemškega Düsseldorfa štiri dni pred napadom, v Nemčiji pa naj bi se zadrževal najmanj dvakrat, so izvedeli od berlinskih varnostnih sil.

Abedi je leta 2015 iz Frankfurta letel v Veliko Britanijo. Pred tem naj bi se zadrževal v Siriji na paravojaškem izobraževanju, je Scotland Yard sporočil nemškemu zveznemu kriminalnemu uradu (BKA).

Sodeč po poročilu za Abedijem ni bilo razpisane mednarodne tiralice niti ni bil zaveden na kakšen seznamu, s katerimi beležijo poti sumljivih islamistov.

Preiskovalci v Nemčiji trenutno preiskujejo, ali je imel Abedi mogoče v Severnem Poresnju-Vestfaliji stik s tamkajšnjimi nemškimi islamisti.

“Scena je mednarodno tesno povezana,” je dejal poznavalec BKA. “Pojasniti moramo, ali je Abedi v Siriji spoznal ljudi, s katerimi se je srečal v Severnem Porenju-Vestfaliji ali Hessnu,” je dodal.

STA


Najbolj brano