Britansko vrhovno sodišče: Parlament mora odobriti začetek brexita

Začetek izstopa Velike Britanije iz EU mora odobriti britanski parlament, je danes z veliko večino odločilo britansko vrhovno sodišče in tako pritrdilo odločitvi višjega sodišča v Londonu iz novembra lani. Vladi v Londonu se pred sprožitvijo brexita ni treba posvetovati s parlamenti Škotske, Walesa ali Severne Irske.

Britansko vrhovno sodišče je odločilo, da mora začetek 
izstopa Velike Britanije iz EU odobriti britanski parlament. Foto: STA
Britansko vrhovno sodišče je odločilo, da mora začetek izstopa Velike Britanije iz EU odobriti britanski parlament. Foto: STA

LONDON > “Vrhovno sodišče je danes z osmimi glasovi proti trem odločilo, da vlada ne more sprožiti 50. člena lizbonske pogodbe brez predhodne odobritve parlamenta,” je dejal predsednik sodišča lord David Neuberger.

Poudaril je, da odločitev sodišča ne postavlja pod vprašaj izida lanskega referenduma, na katerem so se Britanci s tesno večino odločili za brexit, temveč gre izključno za pravno vprašanje. Če se vlada pred sprožitvijo izstopa iz unije ne bi posvetovala s parlamentom, bi bila to namreč po besedah Neubergerja kršitev ustaljenih ustavnih načel.

Britanska vlada je razočarana nad odločitvijo vrhovnega sodišča, a jo bo spoštovala, je poudaril državni pravobranilec Jeremy Wright. Downing Street je zatem sporočil, da odločitev sodišča ne bo vplivala na predvideno časovnico brexita.

“Britansko ljudstvo je glasovalo za izstop iz EU in vlada bo uresničila njihovo odločitev ter 50. člen sprožila do konca marca, kot je načrtovano. Današnja razsodba tega ne bo spremenila,” je dejal tiskovni predstavnik britanske vlade. Dodal je, da bo vlada prihodnje korake v zvezi z brexitom v kratkem predstavila parlamentu.

Odločitev vrhovnega sodišča pomeni poraz za vlado premierke Therese May, ki se je pritožila na odločitev višjega sodišča. Po mnenju vlade odločitev Britancev za brexit na referendumu junija lani zadostuje za sprožitev 50. člena lizbonske pogodbe.

Vlada naj bi po poročanju britanskih medijev imela pripravljen izredno kratek zakon o izstopu iz EU, o katerem bodo razpravljali poslanci.

Vse kaže, da se Mayevi ni treba bati poraza v parlamentu. Večina poslancev je v nezavezujoči izjavi namreč že napovedala, da ne bodo zavlačevali pri postopku izstopa.

STA


Najbolj brano