Bruselj: Opozorilo Hrvaški glede terana ne prejudicira nadaljnjih korakov

Opozorilo Hrvaški, da je treba zagotoviti popolno spoštovanje veljavne zaščite slovenskega terana, nikakor ne prejudicira nadaljnjih korakov Evropske komisije, so danes poudarili v Bruslju. To opozorilo tako ne pomeni, da bo komisija proti Hrvaški sprožila pravni postopek zaradi terana, niti tega postopka ne izključuje.

Opozorilo Bruslja  ne pomeni, da bo komisija proti Hrvaški 
sprožila pravni postopek zaradi terana, niti tega postopka ne 
izključuje. Foto: STA
Opozorilo Bruslja ne pomeni, da bo komisija proti Hrvaški sprožila pravni postopek zaradi terana, niti tega postopka ne izključuje. Foto: STA

BRUSELJ > Slovensko ministrstvo za kmetijstvo je Evropski komisiji poslalo pritožbo, da hrvaški organi ne zagotavljajo pomoči pri nadzoru kršenja pravic, ki izhajajo iz zaščitene označbe porekla slovenskega vina teran.

Zagotoviti popolno spoštovanje veljavne zaščite slovenskega vina teran

Komisija je v odgovoru na slovensko pritožbo sporočila, da je hrvaške organe opozorila, da je treba kljub postopkom za pripravo delegiranega akta, ki naj bi Hrvaški omogočal omejeno izjemo pri uporabi imena teran, zagotoviti popolno spoštovanje veljavne zaščite slovenskega vina teran.

V Bruslju so danes potrdili, da so po prejetju slovenske pritožbe naslovili pismo na hrvaške oblasti. Vendar pa “to nikakor ne prejudicira morebitnega nadaljnjega ukrepanja komisije v povezavi s tem vprašanjem”, je poudaril govorec komisije Daniel Rosario.

Komisija jemlje po govorčevih besedah zaščito geografskih označb zelo resno in slovensko vino teran je ena od teh označb.

Slovenski proizvajalci terana so tako v skladu z veljavnimi pravili EU zaščiteni pred komercialno uporabo imena teran za druga vina, ki ne spoštujejo enakih predpisov kot vino z zaščiteno označbo porekla teran iz slovenske kraške regije, je izpostavil Rosario.

Poleg slovenskega ministrstva so se komisiji pritožili tudi slovenski proizvajalci terana. Njihovo pritožbo komisija še preučuje.

Kmetijski minister Dejan Židan se je na bruseljsko opozorilo Hrvaški v četrtek odzval, da je odgovor komisije pozen in da ne odvrne očitka, da na tej točki Bruselj deluje netransparentno.

V Bruslju se danes na Židanove izjave niso odzvali.

Komisija vzporedno pripravlja delegirani akt, s katerim želi Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran, tako da bo lahko ime sorte grozdja teran uporabljala pri označevanju vina z zaščiteno označbo porekla z imenom Hrvatska Istra.

V Bruslju poudarjajo, da bo treba pri označevanju upoštevati stroge pogoje. Napis teran bo moral biti manjši kot napis Hrvatska Istra in oba naziva bosta morala biti v istem vidnem polju, torej na sprednji ali hrbtni strani steklenice, tako da ne bi bilo zavajanja potrošnikov.

Delegirani akt in morebitni pravni postopek se ne izključujeta

Delegirani akt za dodelitev omejene izjeme Hrvaški pod strogimi pogoji glede označevanja in morebitni pravni postopek Bruslja proti državi zaradi nespoštovanja veljavne zaščite terana se ne izključujeta. Hrvaška namreč tudi po sprejetju delegiranega akta v skladu z veljavno zaščito slovenskega terana ne bo smela prodajati vina, ki ne bo skladno z vsemi predpisi.

Evropska komisija načrtuje, da bi delegirani akt začel veljati do 30. junija letos. Ko komisija konča postopke za sprejetje akta, imata Svet, v okviru katerega odločajo članice, in Evropski parlament dva meseca časa, da mu nasprotujeta.

Delegirani akt je izjemno težko zavrniti, saj je za to potrebna super kvalificirana večina članic, kar je 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva unije, ali absolutna večina evropskih poslancev.

Slovenija je doslej vztrajala, da bo v primeru sprejetja delegiranega akta komisijo tožila na Sodišču EU. Minister Židan je v četrtek znova spomnil, da se v tem trenutku intenzivno pripravljajo na to tožbo. Prepričan je, da bodo pri tem uspešni.

STA


Najbolj brano