Cerar srečanje s Tuskom označil za “zelo konstruktivno”

Premier Miro Cerar je srečanje s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom o izvajanju novih pravil o sistematičnem nadzoru na mejah po twitterju označil za “zelo konstruktivno”. Tusk je po neuradnih informacijah pokazal razumevanje, pozval h konstruktivnosti ter pozdravil tristranski sestanek Slovenije, Hrvaške in Evropske komisije.

Premier Miro Cerar je srečanje s predsednikom Evropskega 
sveta Donaldom Tuskom o izvajanju novih pravil o sistematičnem nadzoru na mejah po twitterju označil za “zelo 
konstruktivno”. Foto: STA
Premier Miro Cerar je srečanje s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom o izvajanju novih pravil o sistematičnem nadzoru na mejah po twitterju označil za “zelo konstruktivno”. Foto: STA

BRUSELJ > Donald Tusk v izjavi pred vrhom EU o brexitu dvostranskega srečanja s slovenskim premierjem ni komentiral. Tudi iz njegove tiskovne službe za zdaj ni bilo mogoče dobiti nobenih informacij o srečanju.

V petek so viri pri EU Tuskovo stališče o težavah na slovensko-hrvaški meji pojasnili z besedami, da je treba najti rešitev, ki bo omogočila čim bolj gladko gibanje v EU, kar je pomembno zlasti v luči prihajajoče poletne sezone.

To je tudi namen današnjih pogovorov slovenskega in hrvaškega premierja Mira Cerarja in Andreja Plenkovića s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem tik pred vrhom o brexitu.

Cilj je najti rešitve za težave zaradi sistematičnega nadzora na meji, uvedenega v odziv na teroristične napade v Evropi, zaradi katerega so bile med letošnjimi velikonočnimi prazniki vrste na meji občutno daljše kot lani ob tem času.

Hrvaška želi še pred začetkom poletne sezone konsenz o prehodu s sistematičnega na ciljni nadzor, podoben njenemu že obstoječemu dogovoru z Madžarsko, je v petek po srečanju s Tuskom poudaril hrvaški premier Plenković.

Slovenija pričakuje konkretne smernice za zagotovitev boljše pretočnosti, kar je premier Cerar izpostavil tudi v nedavnem pismu Junckerju. Komisija naj bi po neuradnih napovedih danes zagotovila nekatera dodatna pojasnila glede izvajanja pravil.

Slovenija želi po neuradnih navedbah na današnjih sestankih v Bruslju tudi odpraviti napačen vtis, da je problem v njenem sodelovanju s Hrvaško, saj da je to v tem primeru zgledno.

Po neuradnih informacijah se Slovenija ne strinja s splošnim odstopanjem od sistematičnega nadzora za vse poletje in vse prehode, saj da to ni v skladu s črko, duhom in namero teh pravil, katerih temeljni namen je poleg varnosti zagotoviti tudi obstanek schengna.

V Evropski komisiji poudarjajo, da si “dan in noč prizadevajo za učinkovite in praktične rešitve”. Neuradno je bilo od virov pri komisiji v petek mogoče izvedeti tudi, da so bili petkovi sestanki na politični in tehnični ravni zelo pozitivni.

STA


Najbolj brano