Erdogan Evropejce posvaril, da “ne bodo mogli varno hoditi po ulicah”

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da Evropejci po vsem svetu ne bodo mogli varno hoditi po ulicah, če bodo ohranili obnašanje, kakršnega imajo trenutno.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Evropejce posvaril, da “ne bodo mogli varno hoditi po ulicah”. Foto: STA
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Evropejce posvaril, da “ne bodo mogli varno hoditi po ulicah”. Foto: STA

ANKARA > “Če se boste še naprej tako obnašali, jutri nikjer na svetu noben Evropejec, noben Zahodnjak ne bo mogel varno in mirno hoditi po ulicah,” je v govoru v Ankari dejal Recep Tayyip Erdogan. Pri tem ni pojasnil, kaj natančno ima v mislih, namigoval pa naj bi, da čaka Evropejce enaka obravnava, kot so jo po njegovem mnenju v Evropi deležni Turki in muslimani.

Kot je namreč danes dejal Erdogan, “Turčija ni država, ki bi se jo porivalo, zbadalo, igralo z njeno častjo, potiskalo njene ministre skozi vrata, tlačilo njene državljane na tla”. Svet zelo pozorno opazuje dejanja Evrope, je dodal. “Mi kot Turčija pozivamo Evropo, naj spoštuje demokracijo, človekove pravice, svoboščine,” je dejal.

Odnosi med Turčijo in Evropo so se močno zaostrili, odkar je več evropskih držav turškim ministrom preprečilo, da bi na njihovih tleh vodili kampanjo za potrditev ustavnih sprememb, ki bodo okrepile Erdoganove pristojnosti, na referendumu prihodnji mesec.

Ankara je menila, da tovrstno ravnanje spominja na nacistično Nemčijo, kritična je bila tudi zaradi domnevnega porasta rasizma in islamofobije v Evropi.

Erdoganove večkratne primerjave z nacizmom so naletele na ostre obsodbe Evropske unije in vpletenih držav in sprožile krizo, ki zbuja dvome v možnost preživetja turških prizadevanj za članstvo v EU.

STA


Najbolj brano