Erdogan nakazal možnost referenduma o ponovni uvedbi smrtne kazni

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes nakazal možnost izvedbe referenduma o ponovni uvedbi smrtne kazni. Erdogan je že večkrat omenil možnost ponovne uvedbe smrtne kazni, vendar je danes prvič omenil, da bi lahko o tej temi potekal referendum.

Recep Tayyip Erdogan  Foto: STA
Recep Tayyip Erdogan  Foto: STA

ANKARA > Svoje mnenje o smrtni kazni je Recep Tayyip Erdogan izrazil na shodu v mestu Manisa na zahodu Turčije. “Naj rečem še to, če bo potrebno, bomo odprli pot referendumu o tem (smrtni kazni),” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Nedavno se je o tem razgovoril tudi na dan, ko je podpisal ustavne spremembe, ki bodo okrepile pristojnosti predsednika države in v bistvu spremenile politični sistem v predsedniškega. O spremembah bodo odločali še državljani na referendumu 16. aprila.

Takrat je v okviru prireditve v Istanbulu namignil na ponovno uvedbo smrtne kazni, saj je na pozive množice k ponovi uvedbi dejal, da “če bo bog dal, bo 16. april znak za to”. Nadaljeval je, da je edini možni konec za tiste, ki so turške vojake, policiste in druge naredili za mučenike, smrtna kazen.

Erdogan je trenutno na referendumski kampanji, na kateri nabira podporo na referendumu. V okviru turneje naj bi obiskal približno 30 mest, med drugim tudi mesta v Nemčiji, kjer živijo Turki, kar pa je v Nemčiji poskrbelo za kar nekaj burnih odzivov.

STA


Najbolj brano