Grabar-Kitarovićeva: Hrvaška ne bo dovolila implementacije odločitve arbitražnega sodišča

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v nedeljskem nagovoru na slovesnem sprejemu ob hrvaškem dnevu državnosti v Zagrebu poudarila, da Hrvaška ne bo dovolila implementacije odločitve arbitražnega sodišča o meji s Slovenijo. Hrvaški državni vrh sicer ocenjuje, da se po objavi arbitražne sodbe ne bo zgodilo "nič posebnega".

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v nedeljskem nagovoru na slovesnem sprejemu ob hrvaškem 
dnevu državnosti v Zagrebu poudarila, da Hrvaška ne bo 
dovolila implementacije odločitve arbitražnega sodišča o 
meji s Slovenijo. Foto: Francois Lenoir
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v nedeljskem nagovoru na slovesnem sprejemu ob hrvaškem dnevu državnosti v Zagrebu poudarila, da Hrvaška ne bo dovolila implementacije odločitve arbitražnega sodišča o meji s Slovenijo. Foto: Francois Lenoir

ZAGREB > Grabar-Kitarovićeva je v nagovoru ob dnevu državnosti pred povabljenci v svojemu uradu na Pantovčaku med drugim ponovila hrvaško stališče, da je mednarodna arbitraža o meji s Slovenijo "nepovratno kontaminirana" ter da Hrvaška v skladu s 60. členom dunajske konvencije o pravu mednarodnih pogodb ne bo sprejela nobene odločitve arbitražnega sodišča, ker ni več udeleženka arbitražnega procesa.

Kot je poudarila, Hrvaška ne bo dovolila implementacije odločitve arbitražnega sodišča, "ne glede na to, kakšna bo". Arbitražno sodišče je napovedalo, da bo sodbo objavilo v četrtek, implementacijo odločitve pa v skladu z arbitražnim sporazumom pričakuje v šestih mesecih.

Slovenski premier Miro Cerar je sicer v pogovoru za današnje Delo izjavil, da se je Slovenija pripravljena pogovarjati s hrvaško stranjo samo o izvršitvi odločbe arbitražnega sodišča, kar ne pomeni ponovnih pogajanj o meji. Poudaril je, da ima slovenska vlada pripravljene različne scenarije v zvezi s četrtkovo odločitvijo arbitražnega sodišča.

"Pripravljeni smo nemudoma začeti pogajanja in bom zato izkoristila tudi to priložnost za poziv Sloveniji k pogajalski mizi. Menim, da smo dolžni pokazati zrelost in sposobnost, da bi to vprašanje uredili na dvostranski ravni," je povedala.

Grabar-Kitarovićeva je v nedeljo omenila spor s Slovenijo v kontekstu sodelovanja Hrvaške z njenimi sosednjimi državami, potem ko je govorila o odnosih z Bosno in Hercegovino ter Srbijo. Poudarila je, da si Hrvaška želi razvijati dialog s Slovenijo zaradi krepitve sodelovanja in reševanja sporov, vključno z mejo.

Predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković (HDZ) pa je danes izjavil, da se po objavi odločitve arbitražnega sodišča ne bo zgodilo "nič posebnega", ker je Hrvaška svojo odločitev o tem sodišču že sprejela.

V današnji popoldanski oddaji hrvaškega radia "Z Markova trga" o delovanju hrvaškega parlamenta je izrazil upanje, da bosta vrhova obeh držav imela dovolj politične zrelosti, ne glede na različna stališča v zvezi s četrtkovo sodbo, ter našla način za kakovostno sodelovanje na mnogih področjih, kot so gospodarstvo, evropska vprašanja, turizem, kultura in vrsta drugih, ki povezujejo državi.

Kot je povedal, je pomembno, da se ne kontaminirajo vsi ostali odnosi in sodelovanje s Slovenijo. "Škoda bi bilo, če bi zaradi tega primera prišlo do poslabšanja celotnih odnosov s Slovenijo," je dejal Jandroković, ki je dodal, da sosednji državi sodelujeta že dolga leta ter da sta obe članici Evropske unije in zveze Nato.

STA


Najbolj brano