• Donald Trump
    Donald Trump
    Foto: Sta

Iran in velesile na pogovorih pred začetkom Trumpovega mandata

torek, 10. januar 2017, 18:00

Iran in velike svetovne sile so se danes na izrednem zasedanju posebne komisije, ki nadzoruje izvajanje jedrskega dogovora z Iranom, sestali na Dunaju. Pred začetkom mandata novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa so bile v ospredju morebitne spremembe v stališčih ZDA do Irana.

DUNAJ > Do srečanja, za katero je zaprosil Iran, je prišlo manj kot dva tedna pred inavguracijo Donalda Trumpa, udeležili pa so se ga visoki diplomati EU, ZDA, Rusije, Velike Britanije, Francije, Nemčije in Kitajske ter Irana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je v preteklosti že kritiziral jedrski dogovor, tako imenovan “skupni celovit izvedbeni načrt” (JCPOA), ki je začel veljati pred enim letom.

Dodatna negotovost je v Iranu prisotna zaradi nedavne smrti nekdanjega iranskega predsednika Akbarja Hašemija Rafsandžanija, sicer zmernega politika in podpornika jedrskega dogovora. Iranska tiskovna agencija Isna je njegovo smrt označila za “veliko izgubo”.

Današnje srečanje na Dunaju - kjer je bil julija 2015 dogovor tudi dosežen - je četrto takšno srečanje komisije, ki pregleduje napredek pri izvajanju sporazuma, odkar je januarja 2016 stopil v veljavo.

Potem ko so ZDA decembra vnovič odprle temo obnovitve sankcij proti Iranu, je Teheran prepričan, da ZDA s sankcijami kršijo jedrski dogovor, saj ukrepi nasprotujejo duhu dogovora, ki je uvedel stroge omejitve iranskega jedrskega programa in mednarodni nadzor jedrskih dejavnosti v zameno za odpravo gospodarskih in finančnih sankcij proti Iranu.

Tako kot mnogi republikanci je Trump zelo nezaupljiv do Irana in, kot kaže, si želi zavezništva z Izraelom, ki naj bi sam imel jedrsko orožje, izraelska vlada pa nasprotuje jedrskemu dogovoru z Iranom, še navaja AFP.

STA


Povej naprej:

 

Mnenja