Italijanska vlada taksistom obljubila rešitve

Šestdnevna stavka italijanskih voznikov taksijev, usmerjena zoper pravila s področja prevozov, ki naj bi bila v prid ponudnikom storitev najema avtomobilov z vozniki oz. ponudnikom prevozov prek mobilne aplikacije, kot je Uber, se je pozno v torek končala. Predstavniki taksistov so po urah pogajanj namreč le dosegli dogovor z italijansko vlado.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

RIM > Taksisti so prepričani, da trenutna pravila dajejo najemu avtomobilov z vozniki oziroma Uberju nepravično prednost, saj lahko ti ponudniki v nasprotju s tradicionalnimi taksi službami licence kupijo tudi v manjših krajih, kjer stanejo manj, in jih nato uporabljajo tudi v velikih mestih. Licenca v Rimu denimo stane 150.000 evrov, ponekod drugje pa desetkrat manj.

Italijanske taksiste je razburilo tudi dejstvo, da morajo sami upoštevati fiksne tarife, medtem ko lahko Uber in NCC računata, kolikor želita.

V Rimu sicer pripravljajo zakonodajo s področja regulacije najema vozil, a so postopek zaustavili, saj naj bi želeli več časa za preučitev razmer.

Namestnik italijanskega ministra za promet Riccardo Necini je sredi noči sporočil, da so taksisti po peturnih pogajanjih pristali, da se vrnejo na delo. Danes naj bi skupaj z vsemi deležniki pripravljali smernice za ureditev razmer v sektorju.

Zaradi stavke je bil v preteklih dneh oviran promet po državi, predvsem v Rimu, Milanu in Torinu, na večjih letališčih in železniških postajah so obtičali številni turisti, vprašljiva je postala tudi nemotena izvedba tedna mode v Milanu, ki se začenja danes. V preteklih dneh so poročali tudi o napadih na Uberjeve voznike, katerih vozila so obmetavali z jajci, kot tudi na voznike, ki niso hoteli sodelovati v stavki.

Stavka se je v torek zaostrila in se spremenila v množične proteste v središču prestolnice. Prišlo je do izgredov. Jezni taksisti so začeli metati v policiste steklenice in druge predmete. V spopadih s policisti je bilo ranjenih več protestnikov.

STA


Najbolj brano