• Zoran Zaev
    Zoran Zaev
    Foto: Wikipedia/Naskotaska90

Ivanov podelil mandat za sestavo vlade Zaevu

sreda, 17. maj 2017, 12:40

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je danes podelil mandat za sestavo nove vlade vodji opozicijskih socialdemokratov (SDSM) Zoranu Zaevu, poročajo tuje tiskovne agencije. Zaev je mandat za sestavo dobil nekaj več kot pet mesecev po predčasnih parlamentarnih volitvah, ki so potekale 11. decembra lani.

SKOPJE > V skladu z makedonsko ustavo ima mandatar zdaj 20 dni časa, da parlamentu predloži sestavo svojega kabineta. Zaev je nedavno izrazil pričakovanje, da bo Makedonija novo vlado dobila do konca maja, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

SDSM je koalicijo sestavila s tremi albanskimi strankami - DUI, Gibanjem Besa in Zavezništvom Albancev. Na decembrskih parlamentarnih volitvah je sicer zmagala konservativna stranka VMRO-DPMNE bivšega premierja Nikole Gruevskega, a z 51 od 120 poslancev ni bila sposobna sestaviti vlade sama, koalicijskega partnerja pa ni našla.

Gjorge Ivanov sprva ni želel podeliti mandata Zoranu Zaevu. Glavni razlog za to je bila tako imenovana tiranska platforma, ki so jo podpisale vse albanske stranke v Makedoniji. Ena izmed zahtev v platformi, ki po mnenju Ivanova ogroža suverenost in ozemeljsko celovitost Makedonije, je, da albanski jezik postane drugi uradni jezik v državi.

STA


Povej naprej:

 

Mnenja