Kibernetski napad prizadel več kot 200.000 tarč v 150 državah

Kibernetski napad z izsiljevalskim virusom ta konec tedna je prizadel več kot 200.000 tarč v prek 150 državah, je danes povedal izvršni direktor Europola Rob Wainwright.

 Foto: STA
Foto: STA

LONDON > “Običajno obravnavamo približno 200 kibernetskih napadov na leto, še nikoli pa nismo videli česa podobnega. Številne žrtve so podjetja, vključno z velikimi korporacijami,” je Rob Wainwright še dejal za britansko televizijsko mrežo ITV.

Kot je dodal, se pri Europolu bojijo, da se bo število žrtev napada še povečalo, “ko se bodo ljudje v ponedeljek vrnili na delo in prižgali svoje računalnike,” še povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Virus je od žrtev zahteval plačilo odkupnine, a po navedbah direktorja Europola je bilo doslej zelo malo plačil. Motiva napada in storilcev še niso odkrili, po besedah Wainwrighta pa za napadi, ki zahtevajo odkupnino, stoji “kriminalni namen”.

Po njegovih besedah Europol pri preiskavi sodeluje z ameriškim Zveznim preiskovalnim uradom (FBI), da bi izsledil odgovorne, za napadom namreč najverjetneje stoji več ljudi.

Kot je še pojasnil, gre za izjemno težko nalogo, saj je kibernetski kriminal zelo dobro razvit in s kodiranjem uspešno skriva svoje dejavnosti, zato je težko odkriti storilce ali njihovo lokacijo.

Napovedal je, da bodo javnosti, brž ko bo mogoče, zagotovili brezplačen program za dekodiranje izsiljevalskega virusa.

STA


Najbolj brano