Kolumbijski predsednik razglasil konec 50-letnega konflikta

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je v torek razglasil konec več kot 50-letnega konflikta z uporniki Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (Farc), potem ko so zadnje orožje, ki so ga predali, izročili Združenim narodom v uničenje.

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je razglasil 
konec več kot 50-letnega konflikta z uporniki Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije. Foto: Pixabay.Com
Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je razglasil konec več kot 50-letnega konflikta z uporniki Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije. Foto: Pixabay.Com

BOGOTA > “S položitvijo orožja se je konflikt dejansko končal in začelo se je novo obdobje v življenju našega naroda,” je dejal Juan Manuel Santos na slovesnosti v Pondoresu, odročnem območju na severu države, ko so zadnje kose orožja naložili na tovornjake.

Predsednik je poudaril, da gre za zgodovinski trenutek za Kolumbijo. “Republika smo že 198 let. Nikoli nismo imeli tako dolgega konflikta in danes je dejansko zadnji izdihljaj tega konflikta,” je dejal.

Vodja misije ZN Jean Arnault je povedal, da je od lani Farc predal 17 kontejnerjev orožja, demobiliziralo pa se je 7000 njegovih oboroženih pripadnikov.

Santos je zagotovil, da je država zavezana varnosti bivših borcev in skupnosti na območjih, kjer je potekal oborožen konflikt. Na območja, od koder so se umaknili gverilci Farca, bodo znova namestili vojsko, vlada pa bo zagotovila varnost, infrastrukturo in zdravstveno oskrbo, je napovedal.

Levičarski gverilci Farca, ki so zadnje orožje izročili konec junija, so že pred dnevi sporočili, da se bodo 1. septembra uradno spremenili v politično stranko. To bo glavni korak pri njihovi reintegraciji v civilno življenje v okviru zgodovinskega, lani doseženega mirovnega sporazuma. Njihov visoki predstavnik Ivan Marquez je na torkovi slovesnosti sporočil, da se bo 27. avgusta začel ustanovni kongres nove stranke z imenom Alternativne revolucionarne sile Kolumbije.

“Ne želimo prekiniti z našo revolucionarno preteklostjo. Bili smo in bomo še naprej revolucionarna sila,” je poudaril.

Gibanje Farc je nastalo maja 1964 iz upora kmetov, njegovi člani pa so bili predvsem s podeželja in so podpirali Marksistično-leninistično ideologijo in njeno zahtevo po reformi lastništva zemlje.

Farc je največja in najstarejša uporniška skupina v državi in je bila vpletena v več kot pol stoletja dolg konflikt, ki je zahteval najmanj 260.000 življenj. Še vedno je pogrešanih 60.000 ljudi, sedem milijonov ljudi pa je bilo prisiljeno zapustiti svoje domove.

V državi je še dejavna manjša uporniška skupina, Narodna osvobodilna vojska (ELN), ki se o mirovnem sporazumu še pogaja. Dejavne so tudi tolpe tihotapcev mamil, ki so nastale iz bivših paravojaških milic.

Po novembra lani sklenjenem mirovnem sporazumu pripadniki Farca trenutno živijo na 26 tako imenovanih mirovnih območjih, na katerih so v treh fazah predali osebno orožje. Podpisali so tudi izjavo, da se ne bodo vrnili k orožju in da bodo spoštovali mirovni dogovor.

Pripadniki Farca so v torek vladi tudi izročili 24 mladoletnikov, ki so bili njihovi otroški vojaki. Pred tem so že izročili 88 otrok vojakov, je sporočil Mednarodni odbor Rdečega križa.

STA


Najbolj brano