Komisar Hogan o teranu: Komisija zgolj spoštuje zakonodajo

Evropska komisija bo kljub slovenskim pomislekom v torek sprožila postopek za dodelitev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Razumem politično občutljivost tega vprašanja v Sloveniji, a Slovenija mora razumeti, da moram delovati v skladu z zakonodajo, je danes v Bruslju poudaril evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan.

 Foto: Bogdan Macarol
Foto: Bogdan Macarol

BRUSELJ > Evropska komisija ne počne nič drugega, kot da izvaja svoje obveznosti, ki izhajajo iz pogodbe EU, pri čemer ravna zelo faktično in ne čustveno, je poudaril komisar na novinarski konferenci po zasedanju kmetijskih ministrov EU v Bruslju.

Ključno je končati pravno negotovost, Slovenija in Hrvaška sta imeli dve leti časa za rešitev spora s prijateljskim dogovorom, komisija je zdaj dolžna ukrepati, je ponovil že dobro znana stališča komisije.

Komisar se zaveda, da je to za Slovenijo občutljivo vprašanje, a obenem v odzivu na slovenske očitke vztraja, da ravna povsem dosledno in v skladu s politiko v ostalih podobnih primerih v EU, kjer že obstaja več kot 50 podobnih izjem.

Na očitke Slovenije, da komisija v preteklosti v primeru vprašanja terana ni ravnala v dobri veri, pa komisar odgovarja, da “ni ravnal v dobri veri, ampak na pravni podlagi, kar je tudi prisiljen storiti”.

Hogan je tudi znova poudaril, da namera komisije nikakor ne spreminja statusa zaščite slovenskega vina teran, kljub prizadevanjem vzbuditi vtis, da komisija s to izjemo spodkopava sistem geografskih zaščit in zaščit označb porekla.

“Razumem napetosti, občutljivost in čustva glede tega vprašanja v Istri, a Slovenija je bila kljub temu zmožna doseči določeno stališče v odnosu do Italije. Upal sem, da bo lahko storila enako v odnosu do Hrvaške, a žal ni bilo tako,” je še dejal komisar.

Hogan tudi poudarja, da komisija ni pripravljena spodkopati ene od svojih najuspešnejših politik. Če se komisija ne bi odzvala na hrvaško zahtevo po izjemi, bi bil to “začetek konca politike geografskih označb”, je še posvaril.

STA


Najbolj brano