Malezijci na obrazu Kim Jong Nama našla živčni plin VX

Polbrat severnokorejskega voditelja Kim Jong Nam je bil umorjen s smrtonosnim bojnim živčnim plinom VX, je danes sporočila malezijska policija po prvih opravljenih toksikoloških preiskavah. Sledove zelo strupenega živčnega plina so našli na obrazu in očeh žrtve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pjongjang Foto: Wikipedia/ Laika Ac
Pjongjang Foto: Wikipedia/ Laika Ac

KUALA LUMPUR > Kim Jong Nam je umrl 13. februarja po napadu na letališču v Kuala Lumpurju, kjer je čakal na let za Macao. Glede na posnetke nadzornih kamer sta se 45-letniku od zadaj približali ženski in ga poškropili po obrazu. Malo pozneje je Kim poiskal pomoč pri letališkem osebju, ki ga je napotilo na oddelek za medicinsko pomoč. Še preden je od tam prispel v bolnišnico, je doživel napad in umrl.

Strupen bojni plin velja za orožje za množično uničevanje

Kot je sporočil načelnik malezijske policije Halid Abu Bakar, so odkrili, da je bil žrtev zelo strupenega bojnega plina, ki velja za orožje za množično uničevanje. Malezijski detektivi bodo zdaj preučili, kako je ta strup prišel v državo. Opozoril pa je, da je šlo za zelo majhno količino, ki jo je težko odkriti.

VX velja za izredno učinkovit živčni bojni plin. V skladu z mednarodno konvencijo o kemičnem orožju iz leta 1997 bi morale države o svojih zalogah tega plina poročati, morale pa bi tudi pospešeno zmanjševati svoje zaloge. Severna Koreja ni pogodbenica te konvencije.

Kemikalijo je lahko v Malezijo pritihotapil severnokorejski diplomat v svoji diplomatski prtljagi, ki je ne smejo podrobneje pregledati. Na ta način je Severna Koreja že tihotapila različne prepovedane predmete, ki bi jih sicer med običajnim nadzorom na letališčih lahko odkrili, je pojasnil singapurski varnostni strokovnjak Rohan Gunaratna. Spomnil je še, da je Severna Koreja v preteklosti proizvajala tudi kemično orožje VX.

Singapurec je poudaril, da je napadalka, ki je poškropila Kima, zelo dobro vedela, da ga bo napadla s strupom, in da ni šlo za nobeno televizijsko potegavščino, kot zdaj trdi. Ženska se je po njegovih besedah že gibala tako, da ne bi prišla v stik s strupom, po napadu pa je odšla v toaletne prostore. “Zelo dobro je vedela, da gre za strup, ki ga mora sprati z rok,” je povedal.

Malezijska policija je v povezavi z napadom prijela tri ljudi - ženski iz Indonezije in Vietnama ter Severnokorejca. Zaslišati pa želi še sedmerico, od katerih pa naj bi štirje že pobegnili v Pjongjang. Je pa v Maleziji še vedno visoki uslužbenec severnokorejskega veleposlaništva v Kuala Lumpurju, ki ga želijo zaslišati, a ga zaradi njegovega diplomatskega statusa ne morejo, razen če bi to želel sam.

Severna Koreja in Malezija v vse globljem sporu

Severnokorejski državni mediji so se v četrtek, deset dni po smrti Kim Jong Nama, prvič oglasili in za smrt polbrata Kim Jong Una obtožili Malezijo. Kritični so bili tudi do ravnanja malezijskih oblasti po umoru ter Malezijo obtožili, da vrnitev trupla v domovino izkorišča v politične namene.

Pjongjang in Kuala Lumpur sta zaradi dogodka v vse globljem sporu. Severnokorejski veleposlanik vztrajno zahteva, da jim izročijo truplo, medtem ko Malezija zahteva vzorec DNK družinskih članov, da potrdijo identiteto. Za zdaj ni prišel še nobeden od članov družine. Truplo Kim Jong Nama tako ostaja v mrtvašnici bolnišnice.

Kim Jong Nam je nekoč veljal za najverjetnejšega severnokorejskega voditelja, a se je znašel v nemilosti očeta Kim Jong Ila, potem ko je leta 2001 s ponarejenim potnim listom neuspešno poskušal vstopiti na Japonsko in obiskati Disneyland. Odtlej je živel v izgnanstvu, večinoma v Macau, vodenje Severne Koreje pa je po smrti očeta leta 2011 prevzel Kim Jong Un.

Južnokorejski mediji so pred smrtjo Kim Jong Nama že dlje časa poročali o napetostih med njim in Kim Jong Unom ter namigovali, da se želi severnokorejski diktator znebiti svojega polbrata. Ta je vseskozi zatrjeval, da ne želi prevzeti oblasti v državi.

STA


Najbolj brano