• Na Hrvaškem so zaradi krzna večinoma gojili činčile.
    Na Hrvaškem so zaradi krzna večinoma gojili činčile.
    Foto: Wikipedia/ Kjersti Holmang

Na Hrvaškem ne bodo več gojili činčil zaradi krzna

sreda, 11. januar 2017, 17:59

Člani mednarodnih in hrvaških društev za zaščito živali so danes podarili vegansko torto hrvaškemu kmetijskemu ministru Tomislavu Tolušiću v zahvalo za zakon, ki prepoveduje rejo živali zaradi krzna. Na Hrvaškem so zaradi krzna večinoma gojili činčile. Zakon so uveljavili 1. januarja, Tolušić pa je obljubil dodatno zakonsko zaščito živali.

ZAGREB > Na Hrvaškem je s 1. januarjem preteklo desetletno prehodno obdobje, po katerem so uveljavili prepoved reje živali zaradi krzna. Zato so Prijatelji živali s Hrvaške in njihovi kolegi iz mednarodne zveze Fur Free Alliance, ki šteje 40 članic, prinesli vegansko torto ministru Tomislavu Tolušiću, so sporočili Prijatelji živali.

Tolušić je po srečanju izjavil, da bodo kmalu v parlamentarnem postopku zakonske spremembe, ki bodo dodatno okrepile zaščito živali. Spomnil je tudi, da je hrvaška javnost nasprotovala podaljšanju prehodnega obdobja za uveljavitev omenjenega zakona.

Tudi minister se je strinjal, da je desetletno prehodno obdobje povsem zadostovalo rejcem činčil, da so lahko opustili rejo živali zaradi krzna, so zapisali na spletni strani hrvaškega kmetijskega ministrstva. Izpostavili so, da je bilo na Hrvaškem pred desetimi leti približno 500 rejcev činčil, konec lanskega leta pa le 20.

Prijatelji živali so tudi dodali, da so pripravljeni poskrbeti za činčile, ki so ostale pri rejcih po prepovedi njihove reje zgolj zaradi krzna. Kot so poudarili, obstaja vrsta državljanov, ki so pripravljeni sprejeti činčile.

Poudarili so, da se je Hrvaška pridružila več evropskim državam, ki imajo podobno zakonodajo, med katerimi so Slovenija, Velika Britanija, Avstrija, Makedonija, Srbija ter BiH.

STA


Povej naprej:

 

Mnenja