Na Hrvaškem primanjkuje delovne sile

Na Hrvaškem so bili lani najbolj iskani poklici natakar, trgovec, kuhar, programer, voznik, prodajni zastopnik, učitelj, skladiščnik, frizer in administrator, kažejo podatki spletnega portala mojposao.hr. Kot poudarjajo, je podobno tudi letos, ker hrvaški trg dela ne zadovoljuje niti osnovnih potreb hrvaških delodajalcev.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

ZAGREB > Turistična in gostinska podjetja s hrvaške obale bodo letos potrebovala približno 30.000 sezonskih delavcev, kar bo nekoliko več kot lani, in skoraj 10.000 rednih delavcev več kot leta 2006. Nekateri delodajalci so že objavili razpise za letošnja sezonska delovna mesta, a so razočarani nad odzivom.

Mnogi Hrvati so si poiskali podobne službe v Nemčiji, Avstriji, Italiji ali na Irskem

Na portalu mojposao.hr so navedli, da je večina sezonskih delavcev v turizmu, kot so natakarji, pomožni kuharji in sobarice, v preteklih letih večinoma prišla iz notranjosti države, a so si medtem mnogi poiskali podobne službe v Nemčiji, Avstriji, Italiji ali na Irskem.

Slabo zanimanje je lahko posledica dejstva, da so plače natakarjev in pomožnih kuharjev na Hrvaškem za tretjino nižje od državnega povprečja, ki znaša približno 5500 kun (723 evrov), medtem ko v drugih državah za enako delo zaslužijo občutno več.

Najslabše plačani poklici so tudi najbolj iskani

Vpogled v statistiko plač na Hrvaškem kaže, da so najslabše plačani poklici tudi najbolj iskani. Med njimi so poleg natakarjev, trgovcev in pomožnih kuharjev tudi zaposleni v tekstilni in lesni industriji ter varnostniki.

Kot so ocenili na portalu mojposao.hr, na Hrvaškem "očitno nekaj ni v redu", saj se "kronično" največ iščejo delavci za osnovne potrebe podjetnikov, ne pa ustvarjalci in inovatorji. Navajajo, da na Hrvaškem primanjkuje delavcev za vrsto dejavnosti, od računalništva in zdravstva do ladjedelništva.

Na Hrvaškem je trenutno več kot 240.000 brezposelnih, delodajalci pa poleg natakarjev, kuharjev, trgovcev, voznikov in frizerjev najbolj pogosto iščejo tudi snažilke, diplomirane ekonomiste, medicinske sestre in zidarje, je razvidno s spletnih strani hrvaškega zavoda za zaposlovanje.

Poleg tega v turističnem sektorju poudarjajo, da primanjkuje ljudi tudi v vseh ostalih poklicih, ki jih potrebujejo. Kot so opazili, ni niti zanimanja dijakov za tovrstne poklice v strokovnih šolah.

S Hrvaške odhaja tudi vse več profesionalnih voznikov kot tudi računalničarjev in medicinskega osebja, ki prav tako v zahodnoevropskih državah dobijo občutno večji zaslužek.

STA


Najbolj brano