Na Hrvaškem se obetajo dražje cestnine

Cestnina na avtocestah, za katere skrbi javno podjetje Hrvatske avtoceste (Hac), se bo kmalu podražila, kar je del dogovora s Svetovno banko o prestrukturiranju hrvaških javnih avtocestnih podjetij, poroča hrvaški tisk. Kmalu naj bi se cestnine zvišale za približno pet odstotkov, čez poletje pa še za dodatnih deset odstotkov.

Kmalu naj bi se cestnine na Hrvaškem zvišale za približno pet 
odstotkov, čez poletje pa še za dodatnih deset odstotkov. Foto: Lori Ferko
Kmalu naj bi se cestnine na Hrvaškem zvišale za približno pet odstotkov, čez poletje pa še za dodatnih deset odstotkov. Foto: Lori Ferko

ZAGREB > Hrvaška se s Svetovno banko pogovarja o 1,8 milijarde evrov vrednem posojilu za prestrukturiranje Haca in javnega podjetja Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), del dogovora pa je tudi poenotenje cestnin Haca s cestninami ARZ, ki so dražje za približno pet odstotkov, danes poroča Večernji list.

Zato bodo vozniki na več kot 925 kilometrih avtocestah, za katere skrbi Hac, kmalu plačali višje cestnine. Skupaj z ARZ v Hacu upravljajo s približno 1065 kilometri avtocest.

Za uporabo avtoceste med Zagrebom in Splitom je treba plačati 174 kun oziroma približno 23 evrov po trenutnem tečaju, po uskladitvi cen z ARZ pa bodo cene skočile na 183 kun. Hac skrbi tudi za avtocesto med Obrežjem in hrvaško-srbsko mejo, za avtocestno povezavo z Osijekom in tudi za tisto med Zagrebom in mejo z Madžarsko.

“Poleg tega bosta Hac in ARZ na vseh svojih avtocestah uvedla višje poletne cestnine, kar bo pomenilo dodatno desetodstotno podražitev,” najavlja časnik. To bo pomenilo, da bo poletna cena uporabe avtoceste med Zagrebom in Splitom znašala 201 kuno, med Reko in Zagrebom pa 77 kun.

Podražitev je pričakovana glede na to, da avtocest ne bodo oddali v koncesijo, nova hrvaška desnosredinska vlada pa se je odločila za prestrukturiranje avtocestnih podjetij in refinanciranje njihovih dolgov.

Hac in ARZ imata približno 4,3 milijarde evrov obveznosti, ki izhajajo iz časov gradnje hrvaške avtocestne mreže, ki obsega približno 1300 kilometrov. Hac ima tri milijarde evrov dolgov, Hrvatske ceste 1,2 milijarde evrov, ARZ pa 800 milijonov evrov. Vsi trije morajo letos odplačati 1,2 milijarde evrov obveznosti, ki jih namerava hrvaška vlada refinancirati v dogovoru s Svetovno banko.

Javni avtocestni podjetji ne moreta izpolniti obveznosti, kljub temu da sta imeli lani rekordne prihodke v višini nekaj več kot 2,1 milijarde kun (okoli 288 milijonov evrov) prihodkov, kar je osem odstotkov več kot leto prej. Dobiček je dosegel 162 milijonov kun.

STA


Najbolj brano