Na letališču Orly v Parizu ustrelili moškega

V Franciji se je danes zgodil incident, pri katerem bi lahko glede na sum oblasti vnovič šlo za terorističen motiv. Moški, ki naj bi bil radikaliziran musliman, je na letališču napadel vojakinjo in ji skušal odvzeti orožje. Preostala dva vojaka sta ga ustrelila in ubila, drugih ranjenih pa ni bilo.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

PARIZ > Napadalec je okrog 8.30 vstopil na južni terminal letališča, kjer je potisnil vojakinjo na tla in ji poskušal iztrgati puško iz rok. Padel je pod streli preostalih dveh vojakov, ki sta skupaj z njo patruljirala na letališču.

Kot se je pozneje izkazalo, je bil isti napadalec, 39-letni moški, že v jutranjih urah vpleten v incident na severu mesta. Osumljenca je malo pred 7. uro v njegovem domačem predmestju ustavila policija, na katero je streljal in enega od policistov lažje ranil v glavo.

Preiskavo današnjega incidenta na letališču Orly v Parizu je prevzel protiteroristični urad, ki je na letališče že poslal svoje preiskovalce. Kot je prišlo na dan, je bil napadalec, ki je vojaku odvzel orožje, stari znanec policije, ki je sumila, da se je radikaliziral. Incident naj bi bil tudi povezan z jutranjim streljanjem severno od Pariza. Po podatkih, ki jih navajajo francoski mediji, je bil napadalec na letališču francoski državljan, rojen leta 1978. Policiji je bil poznan predvsem zaradi dejanj v povezavi z drogami, so pa pristojne oblasti tudi sumile, da se je v zaporu radikaliziral, poroča francoski časnik Le Figaro. Moški je zjutraj poskušal vojaku na letališču odvzeti orožje, a mu po besedah notranjega ministra Bruna Le Rouxa to ni uspelo. Varnostne sile so ga izsledile in ubile. Kot se je izkazalo, je moški pred tem ukradel vozilo in pri kontroli prometa severno od Pariza streljal na policista. Ta je bil pri tem ranjen in se zdravi v bolnišnici.

S prizorišča je pobegnil in nato južneje, v predmestju Vitry-sur-Seine, približno 10 kilometrov od Orlyja, ukradel drug avto. Poleg tega naj bi vdrl v tamkajšnji bar in grozil prisotnim. Malo pozneje je vstopil na letališče Orly.

Po obsežni policijski operaciji na letališču je preiskavo prevzel francoski protiteroristični urad, kar pomeni, da oblasti sumijo, da je motiv za dejanje lahko terorizem.

Francoski predsednik Francois Hollande je po današnjem napadu na letališču Orly v Parizu ponovno potrdil odločenost Francije v boju proti terorizmu. Hollande je v odzivu pozdravil "pogum in učinkovitost policistov in vojakov spričo napada izjemno nevarnega posameznika". Vojaki, ki so bili tarča napada, so bili namreč del operacije Sentinelle, ki vključuje več tisoč vojakov, ki po terorističnih napadih novembra 2015 sodelujejo s policijo, predvsem pri varovanju najbolj občutljivih prizorišč.

Napadalec je bil stari znanec policije z več predhodnimi obsodbami, vključno s kaznivimi dejanji v povezavi z drogami in oboroženim ropom. Obenem pa ga je policija v preteklosti sumila povezav s skrajnim islamom in je pri njem že novembra 2015 izvedla hišno preiskavo, ki pa ni prinesla posebnih odkritij.

V tednu po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, so namreč oblasti preiskale številna stanovanja, da bi našli morebitne skrajneže, pripravljene na nove napade. Uveljavitev izrednih razmer je omogočila opravljanje teh preiskav brez ustrezne sodne odločitve.

Kljub sumu pa, kot piše Le Figaro, ni bi bil vključen na seznam tistih, ki naj bi zaradi radikalizacije predstavljali nevarnost.

Policija je danes nadaljevala preiskavo njegovega ozadja, med drugim so privedli na zaslišanje njegovega očeta in brata. Poleg tega so preiskali njegov dom v severovzhodnem pariškem predmestju Garges-les-Gonesse, na večetničnem območju Seine-Saint-Denis.

Francoski predsednik Francois Hollande je po današnjem napadu na letališču Orly v Parizu ponovno potrdil odločenost Francije v boju proti terorizmu. "Predsednik republike ponovno potrjuje odločenost države, da se bo neumorno borila proti terorizmu, za zaščito varnosti naših rojakov in zagotovitev varnosti ozemlja," so sporočili iz Elizejske palače.

Ponovno se je sicer po njegovih besedah pokazalo, kako pomembna je operacija Sentinelle kot dopolnilo policijskim silam. Vojaki, ki so bili tarča napada, so bili namreč del operacije Sentinelle, ki vključuje več tisoč vojakov, ki po terorističnih napadih novembra 2015 sodelujejo s policijo, predvsem pri varovanju najbolj občutljivih prizorišč.

Vse od terorističnih napadov novembra 2015 v Parizu, v katerih je umrlo 130 ljudi, v Franciji veljajo izredne razmere, ki so bile že večkrat podaljšane in so trenutno v veljavi do 15. julija.

Malo pred 9. uro zjutraj so po napadu ustavili ves promet na letališču Orly in ga zaprli. Po nekaj urah so nato najprej odprli zahodni terminal, nato pa še južnega, kjer se je zgodil napad.

Zaprtje letališča je imelo neposreden vpliv na približno 6000 potnikov. Vsega skupaj so morali zaradi incidenta preusmeriti 29 letov, v veliki večini na bližnje letališče Charles de Gaulle. Potniki 13 letal, ki so obstala na letališču, so morali počakati na letalih.

STA


Najbolj brano