• Foto: Sta

Na tisoče računalnikov tarča napada tudi na Kitajskem

ponedeljek, 15. maj 2017, 10:21

V globalnem kibernetskem napadu je bilo prizadetih tudi več sto tisoč računalnikov na približno 30.000 institucijah, vključno z vladnimi agencijami, na Kitajskem, je danes sporočil vodilni kitajski dobavitelj varnostne opreme. Po vsem svetu so sicer danes v pričakovanju morebitnega odkritja novih razsežnosti napada, ki se je začel v petek.

PEKING > Po navedbah kitajskega podjetja Qihoo 360 je bilo v napadu z izsiljevalskim virusom prizadetih 29.372 institucij, od vladnih uradov do univerz, bankomatov in bolnišnic. Še posebej hitro naj bi se virus širil med ustanovami visokega izobraževanja - prizadel je več kot 4000 kitajskih univerz in raziskovalnih institucij, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Podrobnosti o obsegu škode podjetje ni razkrilo, tudi kitajska vlada je doslej glede dogajanja podala le malo pojasnil. Glede na današnje poročanje kitajskih medijev se virus še vedno širi po državi, a naj bi se bistveno upočasnil.

Naftni gigant v državni lasti PetroChina je v izjavi sporočil, da so morali v soboto za 12 ur izključiti omrežja, ki povezujejo njihove bencinske postaje po državi, saj so bila onemogočena spletna plačila.

Tudi iz drugih azijskih držav učinki napada niso bili povsem razkriti. Predstavnik japonskega podjetja Hitachi je danes denimo sporočil, da je računalniški sistem nestabilen. Težave so odkrili šele danes zjutraj. Južna Koreja je medtem sporočila, da so odkrili le devet primerov okužbe.

Drugod po svetu se vrstijo svarila pred morebitnim odkritjem novih razsežnosti napada ob današnjem začetku novega delovnega tedna. Kibernetski napad se je začel minuli petek in je med drugim prizadel banke, bolnišnice in vladne agencije v več kot 150 državah. Izkoristil je ranljive točke starejših Microsoftovih operacijskih sistemov.

Kot je v nedeljo sporočil Microsoft, bi moral biti napad za vlade po vsem svetu jasno svarilo. Prav vlade so okrivili za shranjevanje podatkov o ranljivih delih programske opreme, do katerih so nato lahko prišli hekerji.

Kot je v blogu pojasnil prvi mož podjetja, je namreč virus izkoristil napako v sistemu Windows, ki so jo prepoznale ameriške obveščevalne agencije, nato pa je bila ukradena ameriški varnostni agenciji NSA. “Enakovreden scenarij s konvencionalnim orožjem bi bil, če bi ameriški vojski ukradli nekaj njenih raket tomahavk,” je zapisal po poročanju BBC.

STA


Povej naprej:

 

Mnenja