Napadalci v Španiji načrtovali večji napad

Osumljenci, ki so izvedli teroristična napada v Barceloni in Cambrilsu, so pripravljali veliko večji napad ali napade, a so bili v tej nameri preprečeni, tako da so bili prisiljeni v hitro delovanje, je danes sporočila policija.

Barcelona Foto: Peter Verč
Barcelona Foto: Peter Verč

BARCELONA > Načelnik katalonske policije Josep Lluis Trapero je povedal, da so napadalci že dlje časa pripravljali enega ali več napadov, vendar pa jim je to preprečila eksplozija v Alcanarju, "tako da niso več imeli materiala, ki so ga potrebovali za izvedbo še večjih napadov". S tem je mislil na eksplozijo, ki se je zgodila v sredo zvečer v hiši v Alcanarju, ko so sestavljali eksplozivne naprave in ki je v središču preiskave. V eksploziji je umrla ena oseba, sedem ljudi je bilo ranjenih, hiša pa se je porušila.

Zato so morali napade izvesti na "bolj osnoven način", je dejal po poročanju britanskega BBC.

V Italiji bodo na javnih površinah, kjer se zbira večje število ljudi, poostrili varnostne ukrepe, je danes sporočilo italijansko notranje ministrstvo po dveh napadih v Kataloniji, ki sta terjala najmanj 14 smrtnih žrtev. Notranji minister Marco Minniti "je odredil, da se ohrani stopnjo pazljivosti, okrepi varnostne ukrepe za zaščito najbolj ranljivih tarč in pomembnejših obljudenih lokacij", so zapisali v izjavi. Italija je zaenkrat edina večja evropska država, ki v zadnjih letih ni utrpela terorističnega napada. V Rimu dostop do nekaterih pomembnejših turističnih točk, kot so bazilika sv. Petra, Kolosej in nakupovalna ulica Via del Corso, že varujejo oklepna vozila.

Povedal je še, da so v zvezi z napadoma prijeli tri Maročane in Španca, od katerih pa nobeden v preteklosti ni bil povezan s terorizmom. Tri so prijeli v vasi Ripoll, enega pa v mestu Alcanar. Najmlajši aretirani je star 21 let, ostali pa 28, 34 in 27 let, je povedal Trapero.

Voznik, ki je s kombijem v središču Barcelone ubil najmanj 13 ljudi, pa bi po njegovih besedah lahko bil med petimi napadalci, ki so jih ubili po napadu v Cambrilsu. Kot je pojasnil, "preiskava kaže v to smer" in obstajajo nekateri indici, da bi lahko bil med ubitimi, da pa za to še nimajo konkretnih dokazov. Doslej so namreč identificirali tri od petih napadalcev.

Glavni storilec terorističnega napada v Barceloni naj bi bil po poročanju španskih medijev mrtev. Voznik kombija, ki je v četrtek zapeljal v množico v središču katalonske prestolnice, pri čemer je umrlo najmanj 13 ljudi, je bil ubit v strelskem obračunu peterice teroristov s policijo po napadu v Cambrilsu.

Katalonska policije je medtem na twitterju sporočila, da so napadalci v Cambrilsu eno osebo z nožem ranili v obraz, preden so jih ubili. Na kraju so našli še več nožev in sekiro.

V obeh napadih je bilo po najnovejših podatkih ubitih skupno 14 ljudi, 130 pa je ranjenih. Žrtve prihajajo iz 34 držav.

STA


Najbolj brano