Nenavadno: ameriški diplomati na Kubi izgubljajo sluh

Ameriški mediji poročajo o bizarnem dogajanju med Kubo in ZDA, ki sta pred dvema letoma obnovili dolga desetletja prekinjene diplomatske odnose. FBI in služba za diplomatsko varnost State Departmenta preiskujeta primere izgube sluha najmanj petih ameriških diplomatov v Havani.

Na Kubi se ameriškim diplomatom dogajanjo nenavadne 
reči. Foto: Ana Cukijati
Na Kubi se ameriškim diplomatom dogajanjo nenavadne reči. Foto: Ana Cukijati

WASHINGTON, HAVANA> Tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert je v sredo potrdila, da so ZDA 23. maja izgnale iz ZDA dva kubanska diplomata kot recipročni ukrep za ameriške diplomate, ki so morali predčasno prekiniti svoje mandat v Havani in se vrniti na zdravljenje sluha v domovino.

Lani jeseni so začeli ameriški diplomati v Havani nepojasnjeno izgubljati sluh in začela se je preiskava, o kateri doslej še ni veliko znanega. Razen tega, da naj bi bili diplomati in njihovi zakonci v svojih rezidencah izpostavljeni delovanju neke zvočne naprave, ki jim je uničila sluh.

Zvoka iz naprave niso slišali, ker naj bi bil na drugi frekvenci, ki ga človeški sluh ne zaznava. Otroci niso bili prizadeti.

Kuba nadzira ameriške diplomate na Kubi tako kot ZDA nadzirajo kubanske diplomate v Washingtonu, pri čemer se oboji gredo igrice, vendar pa je to doslej prvi primer uničevanja sluha.

Preiskava naj bi zajela tudi tretje države, ker ni povsem gotovo, da so se s sluhom Američanov igrali Kubanci. Lahko bi šlo za kakšno drugo državo, ki je to počela brez zavedanja kubanskih oblasti in prvi sum pada na Rusijo.

Kubanska vlada je danes potrdila izgon svojih diplomatov iz ZDA. Sporočila je še, da je izgonu nasprotovala, ZDA pa je kljub temu pozvala k skupnim prizadevanjem za osvetlitev incidenta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano