Netanjahu na shod v Parizu kljub nasprotnim željam Hollanda

Francoske oblasti so izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja prosile, naj se ne udeleži nedeljskega shoda solidarnosti v Parizu, a se je ta tja vseeno podal, danes pišejo izraelski mediji.

Francoski predsednik Francois Hollande Foto: Wikipedia
Francoski predsednik Francois Hollande Foto: Wikipedia

JERUZALEM > Enak poziv naj bi naslovili na palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, s čimer so želeli preprečiti, da bi bližnjevzhodni konflikt zasenčil dogodek.

Francoski predsednik Francois Hollande je želel, da bi bila v središču shoda po terorističnih napadih, ki so v minulem tednu v državi terjali 17 življenj, solidarnost s Francijo in da bi se izognili drugim spornim vprašanjem, kot so judovsko-izraelski odnosi, je danes poročal izraelski liberalni časnik Haaretz.

Prošnjo, naj raje ostane doma, naj bi Hollandov svetovalec za nacionalno varnost naslovil na svojega izraelskega kolega in naj bi bila najprej sprejeta, še piše časnik.

A ko sta njegovega politična rivala znotraj vladne koalicije, zunanji minister Avigdor Liberman in gospodarski minister Naftali Benet, v soboto zvečer sporočila, da bosta odpotovala v Pariz, si je Benjamin Netanjahu premislil. Zatem so francoske oblasti na shod hitro povabile še Abasa, poročanje televizije Channel Two in izraelskih časnikov povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po pisanju Haaretza je Netanjahu s svojo odločitvijo razjezil Hollanda, kar je ta pokazal med slovesnostjo v glavni pariški sinagogi - ko je na govorniški oder stopil Netanjahu, je predsednik s svojim spremstvom odšel.

Na Netanjahuja se je spravil tudi komentator v desnem časniku Maariv, ki je menil, da se je premier na žalnem shodu obnašal kot na predvolilnem zborovanju, še povzema AFP.

Francija je minuli mesec razjezila Izrael, ko je glasovala za predlog resolucije Varnostnega sveta ZN, ki je predvidevala, da Izrael v dveh letih konča okupacijo palestinskih ozemelj. Besedilo sicer ni bilo sprejeto.

STA


Najbolj brano