“Najprej Amerika”

Donald Trump, ki je 8. novembra lani zmagal na volitvah v ZDA, je danes opoldne po lokalnem času na slovesnosti na Kapitolu prisegel kot 45. ameriški predsednik. V inavguracijskem govoru je Američanom obljubil, da bo skupaj z njimi Ameriko spet naredil veliko, močno, bogato, ponosno in varno. Napovedal je, da bo njegova vizija "najprej Amerika", oblast pa bo iz Washingtona vrnil Američanom. Trump je napovedal tudi boj proti islamskemu radikalizmu.

 Foto: STA
Foto: STA

WASHINGTON > Medtem ko je Washington cvetel, ljudje po Ameriki niso imeli česa praznovati, je dejal Trump in dodal: "To se bo zdaj spremenilo. Ta trenutek je vaš."

"20. januar 2017 bo v zgodovini dan, ko so ljudje spet prišli na oblast v tej državi. Pozabljeni ne bodo več pozabljeni," je dejal.

“Islamski radikalizem bom izbrisal z obličja Zemlje”

Američanom je obljubil, da ga bo vodila vizija "najprej Amerika". Kot je dejal, so ZDA veliko let subvencionirale druge vojske, v tujini so porabile milijarde, branile so meje drugih, na njihov račun so bogatele druge države, v Ameriki pa so se zapirale tovarne, milijoni ljudi so ostajali brez dela, ameriška infrastruktura se je sesuvala.

"Vse to je zdaj preteklost," je zatrdil in napovedal, da bodo ZDA poslej najprej upoštevale svoje interese. "Naše načelo naj bo kupuj ameriško in najemaj ameriško," je dejal.

Zatrdil je, da ZDA ne bodo več vsiljevale svojih načel drugim državam, bodo pa sijale kot zgled drugim, naj jim sledijo. Napovedal je, da bodo ZDA združile svet proti islamskemu radikalizmu, ki ga bo "izbrisal z obličja Zemlje".

Trump je še dejal, da je konec obdobja politikov, ki so govorili, a ničesar naredili. "Čas praznega govorjenja je končan," je zatrdil novi ameriški predsednik v svojem prvem nastopu po prevzemu položaja.

Slovesnosti se udeležujejo še živeči nekdanji predsedniki Jimmy Carter, Bill Clinton in George Bush mlajši, ni pa nekdanjega predsednika Georgea Busha starejšega, ki je v bolnišnici. Poleg nekdanjega predsednika Billa Clintona je njegova soproga Hillary, ki jo je Trump 8. novembra lani premagal v bitki za Belo hišo.

50 demokratskih senatorjev bojkotiralo inavguracijo

Ob Trumpu je njegova družina, poleg žene Melanie tudi njegovi otroci, med njimi najmlajši sin Barron.

Na slovesnost so bili povabljeni vsi kongresniki, a je skoraj 50 demokratskih senatorjev sporočilo, da se v znamenje protesta proti Trumpu prisege ne bodo udeležili.

Donald Trump je prisegel na dveh Svetih pismih, svojem in tistem, na katerem je pred 156 leti prisegel Abraham Lincoln.

Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama je najprej v Beli hiši sprejel svojega naslednika Donalda Trumpa s soprogo Melanio. Obama in njegova žena Michelle sta Trumpova gostila na zajtrku pred začetkom inavguracijskih slovesnosti na Kapitolu.

Obama je pred tem še zadnjič zapustil Ovalno pisarno, v kateri je, kot veleva tradicija, svojemu nasledniku pustil pismo. Ob odhodu se je s preprostim "Hvala" zahvalil Američanom, na vprašanje zbranih novinarjev, ali čuti nostalgijo, pa je odgovoril: "Seveda."

V središču Washingtona, v ulicah nedaleč od Kapitola, kjer je potekala slovesna prisega novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je prišlo do incidenta med več sto protestniki, ki nasprotujejo Trumpu, in policijo. Protestniki, oblečeni v črno, so metali kamenje in razbili več oken, policija pa jih je razgnala s solzivcem. Večina glasnih protestov v ameriški prestolnici ob močni policijski prisotnosti poteka mirno. Na njih so se zbrali tisti, ki se zavzemajo za pravice priseljencev, proti vojni, za legalizacijo marihuane ter proti rasizmu in za pravice žensk. V črno oblečeni mladi pa so se ločili od skupine protestnikov ter s kamenjem razbili okna neke banke in izložbe restavracije s hitro hrano, tako da jih je policija razgnala s solzivcem. Protestniki so vzklikali "Ne deportacijam, ne Klu Klux Klanu, ne fašističnim ZDA!"

Melania v nebeško modri

Trumpova sta se pred prihodom v Belo hišo udeležila maše v cerkvi sv. Janeza nedaleč od Bele hiše. Trump je bil oblečen v plašč in obleko temne barve z rdečo kravato, medtem ko je bila Melania v obleki nebeško modre barve ameriškega kreatorja Ralpha Laurena. Številni njeno obleko že primerjajo z oblekami, kakršne je nosila Jacqueline Kennedy. Elegantna obleka iz kašmirja sega do kolen, čeznjo ima Melania oblečeno kratko jakno iz istega materiala s tričetrtinskimi rokavi, na rokah pa ima pripadajoče usnjene rokavice. Lase ima spete, v ušesih pa diamantne uhane.

Številne znane osebnosti iz sveta filma in glasbe, ki se v znak protesta zaradi Trumpovih stališč inavguracije danes niso udeležile, medtem pozivajo in napovedujejo svojo udeležbo na sobotnem "Pohodu milijona žensk", ki naj bi se ga v Washingtonu udeležilo več sto tisoč žensk in drugih, ki bodo izrazili podporo pravicam žensk. Udeležbo na protestu so med drugim potrdile igralke Julian Moore, Amy Adams in Patricia Arquette, pa tudi igralci Robert De Niro, Paul Rudd in Tim Robbins. Na pohodu bo govorila igralka Scarlett Johannson ob aktivistki za človekove pravice Angeli Davis in feministični avtorici Glorii Steinem. Po poročanju medijev se bosta protesta v soboto udeležila tudi komičarka Amy Schumer in pevka Katy Perry.

Novoizvoljeni ameriški predsednik je sicer že navsezgodaj tvitnil: "Gibanje se nadaljuje. Delo se začenja." To je bil njegov prvi tvit na inavguracijski dan.

Obama pa je tvitnil: "Ne bom se ustavil. Z vami bom kot državljan, navdihovali me bodo vaši glasovi resnice in pravičnosti."

STA


Najbolj brano