Osrednjo Italijo stresel potres z magnitudo 5,3

Osrednjo Italijo je dopoldne stresel potres z magnitudo 5,3, ki so ga čutili tudi v Rimu, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil italijanski inštitut za geofiziko in vulkanologijo. Kakšno uro kasneje sta območje stresla še dva potresna sunka z magnitudama 5,7 in 5,5. Zaenkrat poročajo zgolj o manjši gmotni škodi.

V mestu Amatrice  se  porušile nekatere zgradbe, ki so bile  
poškodovane v avgustovskem potresu, dokončno je  klonil 
tudi poškodovani mestni zvonik. Foto: Larepubblica.It/Rietilife.Com
V mestu Amatrice se porušile nekatere zgradbe, ki so bile poškodovane v avgustovskem potresu, dokončno je klonil tudi poškodovani mestni zvonik. Foto: Larepubblica.It/Rietilife.Com

RIM > Žarišče prvega potresa je bilo devet kilometrov pod površjem Zemlje v bližini mesta Amatrice, ki je bilo v potresu avgusta lani najhuje prizadeto. Tam so se po dosedanjih informacijah porušile nekatere zgradbe, ki so bile poškodovane že avgusta. V bližini tega mesta pa sta bili tudi žarišči drugih dveh potresov.

Osrednjo Italijo so danes stresli štirje potresni sunki z magnitudo nekaj čez 5,0, ki pa po besedah italijanskega premierja Paola Gentilonija niso zahtevali smrtnih žrtev. Dostop pomoči do prizadetih območij sicer ovira debela snežna odeja. Župan mesta Sergio Pirozzi je bil zaskrbljen predvsem zaradi nenehnega sneženja. "Prave izredne razmere niso zaradi potresa, ampak zaradi snega. Nekateri predeli občine Amatrice so popolnoma odrezani od sveta," je dejal. Debela snežna odeja je razmere oteževala tudi v drugih gorskih predelih, ki so jih prizadeli potresi. "Ni nobenih žrtev, ampak ogromna škoda, nekateri kraji so že 48 ur brez elektrike," je dejal predsednik dežele Abruci Luciano D'Alfonso. Župan mesta Ascoli Piceno v deželi Marke Guido Castelli pa je zahteval pomoč vojske. "Tukaj je več sto ljudi odrezanih od sveta in brez elektrike," je dejal.

O škodi so sprva poročali tudi iz mesta Accumoli, ki je bilo prav tako prizadeto avgusta, vendar pa je župan sporočil, da danes ni nastala škoda. V Amatriceju in hudo prizadetem gorskem mestu Norcia je sicer pred potresom 36 ur neprestano snežilo, obilno sneženje pa je zajelo tudi druga območja, kjer so se danes tresla tla. “Grozljivo je, prebiti moramo zid, ki ga je ustvaril sneg,” je dramatične razmere že po prvem sunku opisal župan mesta Ascoli.

Stavbe so se zatresle v regijah Abruci, Lacij in Marke ter tudi v italijanski prestolnici, ki leži več kot 100 kilometrov od žarišča potresa. V Rimu so iz varnostnih razlogov evakuirali nekatere postaje podzemne železnice, italijansko zunanje ministrstvo in nekatere šole.

Šole so evakuirali tudi na območjih v bližini žarišč, kjer so bile številne zaradi snega zaprte že pred tem. Območja pa preletavajo tudi helikopterji, ki preučujejo posledice današnjih potresnih sunkov.

V potresu, ki je osrednjo Italijo prizadel avgusta, je umrlo skoraj 300 ljudi, medtem ko jih je več deset tisoč ostalo brez strehe nad glavo. Območje pa sta oktobra stresla še dva močna potresa.

STA


Najbolj brano